Čtvrteční Noční linka: Založení skautské organizace

23. leden 2020

Chodili jste někdy do Skauta, chodili do něj vaše děti nebo vnoučata? A jaké jsou vaše zkušenosti? Jak je podle vás důležité vést děti už od raného věku ke správným životním zásadám? Proč si myslíte, že byl Skaut tak tvrdě zakazován a potlačován?

Dne 24. ledna 1908 se uskutečnila první veřejná schůze s výkladem knihy Scouting for Boys. Tento den se stal dnem založení první skautské organizace na světě. Skauti sami ale za datum svého založení považují už 1. srpen 1907, kdy byl zahájen první skautský tábor na ostrově Brownsea na jihu Anglie. Skauting je mezinárodní hnutí, jehož cílem je výchova lidí všech věkových kategorií. Členové hnutí se nazývají skauti, u nás i junáci!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.