Čtvrtek: Muži prý nepláčou

31. červenec 2014

Nevím, kdo to vymyslel a proč, ale tak nějak máme zažitou větu "Chlapi nebrečí". Slzy u mužů jsou vnímány jako projev změkčilosti a zženštilosti. A přitom je vědecky dokázáno a přístroji změřeno, že muži prožívají nejen stejné emoce jako ženy, ale dokonce je prožívají silněji. A společenský předsudek je nutí v silném citovém rozpoložení zatnout zuby a neuronit ani slzu.

Jak vnímáte plačící muže? Pánové - kolikrát jste za svůj život slyšeli tu okřídlenou větu o tom, že muži nepláčou? Jak jste se tím v dětství a v celém životě srovnávali? Pokud jste někdy plakali - styděli jste se za to, nebo vám bylo jedno, jak se k tomu kdo staví? Dámy - jak jste se v otázce mužského pláče stavěli při výchově svých synů? A jak na vás působí slzy u vašich partnerů, bratrů, či otců?


autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.