Čtvrtek: Stáří a moudrost

4. září 2014

Jak vnímáte stáří? Máte z něj obavu a děláte vše proto, abyste vypadali mladě? Nebo svůj věk přijímáte a nacházíte v každé etapě svého života to dobré? Co vám, seniorům, tento věk přináší? V čem je, podle vás, moudrost stáří?

Úžasná dáma, herečka, paní Květa Fialová včera slavila narozeniny. Krásných 85 let. Na svůj věk je pyšná a stáří miluje, protože podle ní - osvobozuje. Smrti se nebojí, vrásky a šediny si pochvaluje, zkrátka, je proslulá svým pozitivním přístupem k životu…

Co myslíte? Dokážeme i my ostatní vnímat život stejně pozitivně? I když nám léta přibývají? Vždyť současná společnost je celou svou orientací zaměřená na mládí, výkon a úspěšnost. A staří lidé jsou stále zvětšující se skupinou populace, která je často přehlížena. Jak vnímáte stáří vy?


autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.