Čtyři tisíce lidí zpívaly na náměstí Republiky v Plzni koledy

19. prosinec 2019 07:20

Plzeň se ve středu večer už po 22. připojila k oblíbenému Vánočnímu zpívání koled s Českým rozhlasem Plzeň. Jde o ojedinělou akci v Česku, která se stala plzeňskou předvánoční tradicí. Na náměstí Republiky se sešlo víc než čtyři tisíce lidí. Dalších šest tisíc zpěváků se připojilo ve čtrnácti městech v kraji.

Díky rozhlasové technice si všichni mohli společně v 18 hodin zazpívat dvě nejznámější české koledy Nesem vám noviny a Narodil se Kristus Pán. „Já jsem tady poprvé, vždycky jsem byla nemocná. Dneska jsem zdravá, tak jsem si přišla zazpívat,“ řekla paní Věra, která byla na náměstí s přítelem.

Celkem zpívalo deset tisíc zpěváků

Stovky lidí na náměstí Republiky přivítal plzeňský ponocný a pak už pěvecký sbor Nová česká píseň se sbormistrem Zdeňkem Vimrem a spolu s ním 10 tisíc zpěváků po celém kraji začalo zpívat. Zpívalo se kromě Plzně například v Klatovech, Přešticích, Domažlicích. Chlumčanech, Blovicích nebo Kladrubech.

„My se tady scházíme s kolegyněmi, protože v práci nemáme čas. Takže se tady sejdeme, zazpíváme, rozebereme všechno možné a jsme úplně v pohodě,“ popsala Lenka každoroční tradici. Paní Jana přišla na náměstí s vnukem Jirkou: „Jeho tatínek zpívá v Nové České písni, takže tady zpíváme skoro celá rodina.“

Každý účastník obdržel očíslovaný pamětní list, díky němuž známe jednotlivé počty zpívající na všech patnácti místech. Kladruby 111, Chrást 119, Letiny 85, Mirošov 155, Klatovy 1 157, Domažlice 800, Blovice 552, Bělá nad Radbuzou 283, Hrádek u Rokycan 548, Kasejovice 316, Přeštice 789, Spálené Poříčí 395, Chlumčany 298, Plzeň Slovany 145, Plzeň Náměstí republiky 4 247.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio