Čtyřicet pokusných bíglů dostalo šanci na lepší život

4. listopad 2022 12:30, aktualizováno

Na některých místech v České republice ještě stále probíhají laboratorní testy na psech. Skoro čtyřicítku pokusných bíglů se nyní podařilo dostat z klecí ve výzkumných ústavech do útulku v Borovně na jižním Plzeňsku.

V laboratoři pejsky vědci používají k pokusům, povětšinou jim jsou aplikována léčiva a je jim odebírána krev. Pak je čeká utracení. Díky ochráncům zvířat se zatím čtyři desítky bíglů podařilo po nutných právních úkonech dostat do útulku, odkud mohou jít do nového domova.

Argentinská doga, která hledá domov

„Když mě kontaktoval Beagle Club s tím, zda bychom se neujali pejsků z laboratoře, byla jsem v šoku. Netušila jsem, že se v naší zemi ještě pořád na psech testuje,“ popisuje vedoucí útulku v Borovně Andrea Kolmanová. Bíglové, které útulek přijal, nebyli v úplně špatném zdravotním stavu kromě toho, že se u několika projevila genetická oční vada, kvůli které museli podstoupit operaci na klinice v Pardubicích. „Všichni se ale hodně bojí – lidí, doteků, jakéhokoliv kontaktu. Naším prvním úkolem je pejska naučit, že ne každý člověk je nepřítel a za každým dotekem se nemusí skrývat bolest a utrpení.“

Většina ze čtyřiceti bíglů už má nového majitele, ještě několik ale na šťastný domov čeká. Pokračuje i veřejná sbírka na jejich léčbu. Aktuálně také probíhá jednání s další laboratoři, odkud by se místo utracení mohla zvířata dostat k adopci.

Tito kříženci také čekají na nové majitele

Kromě bíglů hledá domov více než dvacet dalších psů, kteří se aktuálně v Borovně nacházejí. „Máme zde například argentinskou dogu Artemis, mladou fenku s úžasnou povahou, nebo dva malé křížence, bratry, kteří jsou na sebe hodně fixovaní. Proto by pro ně byla vhodná rodina, kam by mohli jít spolu,“ říká Andrea Kolmanová.

Případní zájemci najdou více informací na webu nebo na facebooku.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio