Cukr se snaží lidé omezovat a je to dobře

11. červen 2021

Cukr má v poslední době pověst ne úplně ideální potraviny. Čím a jak sladit? S tím poradil nutriční terapeut Fakultní nemocnice Lochotín Marek Hanza.

Klasický bílý cukr a med jsou kalorické potraviny a hodně dokážou zvýšit glykémii. Pokud je někdo diabetik, měl by si uvědomit, že mezi medem a cukrem není velký rozdíl.

Alternativou jsou sirupy, třeba javorový. Ovšem i ty jsou kalorické. Například ale čekankový sirup má podobnou konzistenci jako med a nezvedá glykemii, ani se po něm nepřibírá. Sladidla, která nejsou založena na cukru, a to buď umělá nebo přírodní, máme také k dispozici. Nejsou kalorická, netloustne se po nich. Zmínili jsme i stévii, tedy rostlinu, která výrazně sladí. Je až 500x silnější než klasický cukr. 

Dalším tématem rozhlasové poradny byly tuky. Paní posluchačka se ptala, zda používat rostlinné nebo živočišné. "Zásadní je nepřehánět to ani s jedním," odpověděl nutriční terapeut. Na smažení je ideální řepkový olej, do studené kuchyně pak olej olivový. Používání másla a sádla nevyloučil, dokonce ho upřednostnil před rostlinnými margaríny. Ale je třeba přemýšlet nad množstvím.

Naše další témata v poradně zdravé výživy byla zvýšená kyselina močová, vyšetření množství minerálů nebo životospráva po očkování.

autoři: Veronika Albrechtová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio