Cukroví se peče i ve školách, deset druhů chystají na střední v Horažďovicích

6. prosinec 2024 14:00

V mnoha domácnostech už voní vanilka a skořice a trouby jedou na plno. Pečení vánočního cukroví zkrátka k adventu patří. A peče se nejen doma, ale i ve školách. Hlavně v těch, kde se učí budoucí cukráři.

Střední škola Horažďovice peče vánoční cukroví

Až 300 kilogramů cukroví letos upečou budoucí cukrářky a cukráři Střední školy Horažďovice. Zde se pečení intenzivně věnují každoročně zhruba měsíc. Pod vedením vyučujících tvoří deset druh cukroví, přičemž každý rok je jeden druh nový – letos padla volba na marokánky s arašídy polité bílou čokoládou.

Podle vedení školy se tu letos peče stejné množství jako v minulých letech, a to navzdory skutečnosti, že se výrazně zvedají ceny surovin. „Nechceme šetřit na kvalitě a používat náhražky, zároveň se snažíme zásadně nezvyšovat prodejní cenu, ačkoliv vyšší vstupní náklady zohlednit musíme,“ říká zástupkyně ředitele pro odborný výcvik Lucie Staňková s tím, že škola má své stálé zákazníky, pro něž cukroví připravuje.

autoři: Jitka Englová , abk
Spustit audio