Cyklogenerel Plzně navrhne přívětivější podmínky pro kolaře

31. květen 2022 12:48, aktualizováno

Pouze 3 procenta Plzeňanů využívají pravidelně k dopravě jízdní kolo nebo koloběžku. Zástupci města diskutovali o překážkách v cyklodopravě s veřejností a výsledkem bude takzvaný cyklogenerel.

Tři procenta obyvatel krajského města využívají pravidelně kolo nebo koloběžku, vyplývá to ze statistik plánu udržitelné mobility pro metropolitní oblast Plzně. Například v podobně kopcovité Jihlavě je to sedm procent. Na nedávném veřejném setkání v Moving station zazněla řada podnětů od veřejnosti, jak by se cyklodoprava mohla stát bezpečnější a pohodlnější. Třeba Ondřej Krejčík jezdí na kole každý den. „Vadí mi, že jsou ignorovány cyklopruhy, problém je také jednosměrnost stezek a jejich nedostatečná šířka, chodci a cyklisté vzájemně ignorují vyznačené pruhy, výhodnější by byl asi samostatný cyklopruh, jako se to rozmáhá v Praze,“ myslí si.

Diskuse o cyklodopravě v Plzni

Připomínky veřejnosti se staly inspirací pro autory nového plzeňského cyklogenerelu. „Součástí generelu budou například vyznačená místa na mapě města, kde by se měly vybudovat cyklostezky,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule. Podle něj se jedná o určité principy, podle kterých by měly například vznikat koridory pro cyklisty, kde by měly být stojany na kola nebo podle kterých by se mělo myslet na cyklisty při uzavírkách a podobně.

Jedním z hlavních bodů cyklogenerelu je zavádění kategorií cyklotras. „Cílem je vytvořit síť a propojovat významné body ve městě a čtvrti,“ plánoval vedoucí dopravy a cyklodopravy Správy veřejného statku města Plzně Jan Hakl. Plzeňané během společné veřejné debaty navrhovali směry hlavních cyklistických tras, většinou se shodovaly s hlavními dopravními tahy. „Jedná se například o Klatovskou třídu nebo Americkou, kde se po uzavírce pro auta zlepšila situace po cyklisty, projedou od křižovatky U Práce k hlavnímu vlakovému nádraží za pár minut,“ uvedl Hakl.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio