Cykloturistika na podzim

31. říjen 2002
Dobrá rada

Je podzim a také poslední možnost vyjížděk na kole před koncem cykloturistické sezóny. Jízda na kole může být i při nižších teplotách příjemná, pokud se na ni dobře vybavíte. Ráno mlhy, někde první mrazíky, v poledne sluníčko a teplo a k večeru opět zima. To je podzimní počasí, které vám při jízdě na kole vůbec nemusí vadit, pokud se podle cyklisty Antonína Bartoníčka dobře obléknete.

Bartoníček: Přikláním se ke kvalitnímu prádlu vespod, které dobře odsává pot, navrch dres a pak bunda s odepínacími rukávy, popřípadě rukavice. Chybou je kvalitní spodní prádlo a nahoře tepláky, účinnost oblečení se pak eliminuje. Pocit při jízdě není dobrý a člověk je náchylný k onemocnění.

Bartoníček: Vhodné oblečení na kolo kupujte ve specializovaných obchodech, kde vám rádi poradí. Po ránu si můžete pomoci novinami.

Bartoníček: Pod dresem noviny vidím i na velkých závodech, při zimě pomohou.

I při krátké vyjížďce nezapomeňte na malé občerstvení.

Bartoníček: Hlavně pamatujeme na cukry, aby na konci jízdy jste neměli pocit hladu. Člověk by se měl snažit dostatečně pít, jsou i nápoje energetické.

Motoristé musí svítit v období zimního času celý den, svítit by měli i cyklisté a nejenom na silnicích.

Bartoníček: Vyhláška stanoví, že i kolo má být osvětlené. Červená blikačka by měla být v provozu stále a vepředu mít rozsvíceno také.

Jezdíte-li často, vyplatí se vám nabíjecí baterie. Investice se rychle vrátí a navíc budete vidět stále nejen vy, ale viděn budete i ostatními účastníci silničního provozu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu