DAB+ přinese další rozptýlení posluchačů, říká šéf internetového rádia O 106

27. únor 2024

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ sice umožní vstoupit na mediální trh novým hráčům, ale zároveň dojde ještě k větší roztříštěnosti posluchačů mezi více distribučních platforem. Myslí si to ředitel internetového rádia O 106 František Matějíček, který v minulosti šéfoval programu celoplošného Impulsu. Budoucnost naopak vidí v umělé inteligenci AI.

Čtěte také

„Digitalizace je obrovskou příležitostí pro mnoho nových projektů, ale nám se zdá, že přichází pozdě a trh už se vyvíjí jiným směrem,“ myslí si Matějíček a dodává: „Online streaming přebírá vládu a my se obáváme, že přechodem na DAB+ dojde k ještě většímu rozptýlení posluchačů. Uživit se na takovém trhu bude velice obtížné, zásadní změny ve svém fungování budou muset udělat i velké a zavedené komerční značky. Z důvodů ekonomických nebo personálních.“

Bývalý programový šéf Impulsu a stávající ředitel rádia O 106 očekává, že stejně jako tady, tak i na internetovém programu Zdraví, bude v dohledné době odbavovat vysílání umělá inteligence. V současné době je možné takové vysílání sledovat například na německém Absolut Radio AI, rakouská Antenne Vorarlberg ho testuje na jednom ze svých online streamů. Umělá inteligence už byla v minulosti experimentálně zapojena i do tvorby doplňkových obrázků, tzv. slideshow.

Čtěte také

„Radioprojekt jako jednotná měna rozhlasového trhu ukazuje, že zatímco v roce 2019 poslouchalo denně rádio cca. 62 % posluchačů, nyní je to téměř 9 % méně. Mluvíme o úbytku zhruba 600 tisíc posluchačů. Tradiční rádiový formát se nachází ve zcela odlišeném konkurenčním prostředí, než jaké známe z období před covidem (sociální sítě, odložený poslech, odložené sledování). Přechodem na DAB se situace s velkou pravděpodobností nezlepší,“ uzavírá František Matějíček.

autor: lukpo
Spustit audio

Související