Dagmar Ruščáková: Receptové dědictví

28. říjen 2018

Když jsem se minulý týden na Dedeníku kochala krásně vyvedeným receptem Šárky Škachové na klasické české lívance, všimla jsem si její výzvy - nezapomínejte na staré recepty! Umějí nás přípravou i chutí přenést do časů a k lidem, na které už jenom vzpomínáme. 

Přemýšlela jsem o tom, jestli já sama přenáším receptovou historii naší rodiny dál a zmocnily se mě pochybnosti. Ne, že bych s láskou nevzpomínala na dobroty, které nám připravovala maminka a babička, ale… když ony se časy mění. Dám vám příklad.

Moje babička se narodila před sto lety a nejméně polovinu svého života bojovala s tím, jak rodinu vůbec nasytit. Když přišly lepší časy, tedy byly k dostání všechny základní potraviny a z masa aspoň ten bůček, nemohla se nabažit třeba… másla.

Když si vezmu dnešní snahu redukovat tuk v jakémkoliv jídle, nemohu nevzpomenout na babičku, která usmažené řízky skládala do horkého pekáčku a prokládala je střípky másla - pro chuť i vůni. Věřte, že to byly nejlepší řízky, jaké jsem kdy jedla! Jenže dnes jsem na palubě s těmi, kdo si řízky dopřejí jen občas, a ještě je před podáváním spíš než máslem prokládají papírovými ubrousky.

Prezidentská bábovka

Nebo jiná kapitola - sladká jídla. Babička i maminka je dělaly často, klidně i k večeři. Babička proslula především ovocnými knedlíky, zatímco maminka zase dělala naprosto úžasný rýžový nákyp a její žemlovka nebyla žádná z nouze cnost!

Sama jsem dřív dětem vařila všechna tato jídla, ale poslední roky je už dělám jen výjimečně. Proč? Všichni je mají stále rádi, ale chápete… toho cukru! Snacha už z tohoto pohledu hlídá nejen sebe, ale i vnoučata a já ji v tom podporuju.

Jenže… co ta rodinná receptová tradice? Inu, musejí se hledat jiné cesty. Třeba tím, že se z babiččiných a maminčiných obyčejných každodenních jídel stanou jídla slavnostní.

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio