Další nepřístupný interiér architekta Loose se otevře v Plzni

30. srpen 2015

Mimořádnou možnost vidět cenný prvorepublikový interiér od architekta Adolfa Loose budou mít lidé už 5. září. Unikátní prostor se návštěvníkům otevře při příležitosti Dnů evropského dědictví.

Interiér na Klatovské třídě 19 navrhl Adolf Loos ve 30. letech 20. století. Unikátní je nejen díky dochovaným místnostem, odehrála se v něm také důležitá část plzeňské historie. Poté, co musela rodina původního majitele Huga Semlera emigrovat, využíval byt od roku 1941 jako pracovnu vojenský velitel Plzně Georg von Majewski. A právě v tomto bytě pak 6. května 1945 odevzdal do rukou americké armády kapitulaci posádky wehrmachtu a spáchal sebevraždu.

Celý dům včetně Loosova interiéru využívala od skončení války do roku 1993 armáda. Ministerstvo obrany poté v roce 2005 bezúplatně převedlo objekt na Plzeň s podmínkou, že ho město opraví a bude využívat pro služby obyvatel. Vedení města změnilo plány na využití domu, s celkovou opravou zatím ani nezačalo. Náklady na rekonstrukci se odhadují na 90 milionů korun. Radnice teď s ministerstvem vyjednává o dalším postupu.

V bývalém bytě podnikatele Semlera v prvním patře domu zůstala zachována jídelna, salon a hudební salonek. Zvláštností interiéru je užití mramorového obkladu fantastiko s výrazným černobílým žilkováním, které připomíná fantastické bytosti. Významný je hlavně hudební pokoj, podle expertů je totiž zřejmě poslední Loosovou prací v Plzni. Současně navíc patří do nejvýznamnějšího souboru realizací tohoto slavného architekta v celé Evropě.

Loosovy interiéry jsou v Plzni jedním z nových turistických lákadel města. Lidé se mohou na prohlídky objednat do prostor na Klatovské třídě 12, v Bendově ulici 10 a podívat se mohou i do Brummelova domu v Husově ulici číslo 58. Komentované prohlídky bytu na Klatovské 19 se konají 5. září v časech od 10:00 do 12:00 a od 13:30 do 16:30. Je ale potřeba koupit si vstupenku za 30 korun.

Vstupenky na prohlídku Loosova interiéru na Klatovské třídě 19 můžete koupit prostřednictvím portálu plzenskavstupenka.cz. Zakoupit se dají i v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio