Další střípky historie skládají archeologové v klášteře v Plasích

6. listopad 2018 12:50

Archeologové zkoumají nálezy, které vydala nedávno nalezená odpadní jímka v areálu plaského kláštera. Našlo se například záchodové prkénko, různé tkaniny, knoflíky nebo zbytky pečetí.

Unikátní dobovou jímku objevili archeologové v klášteře v Plasích roce 2017. Čekal na ně nepříliš voňavý sediment, který bylo nutné vytěžit. Ukrýval ale velké množství cenných artefaktů, které pomůžou při mapování historie kláštera. Například různé tkaniny.

„Textilie se napouštěly v konzervátorských dílnách Západočeského muzea, a budou dále podléhat dalším analýzám, kdy specialistka na historický textil určí druh textilií, vazbu tkanin ...,“ popsala archeoložka Marcela Waldmanová z plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ).

Mezi další nalezené předměty patří například vidličky, hřebínek, nůž nebo záchodové prkénko, které je podle Marcely Waldmanové pravděpodobně z konstrukcí latrín. Jedná se o dřevěnou fošnu, ve které je kruhový výřez. „Prkno jsme datovali pomoci dendrochronologie. Zjistilo se, že doba smýcení toho dřeva je po roce 1804. To je pro nás důležitá informace, že záchody s jímkou se používaly ještě počátkem 19. století,“ doplnila archeoložka.

Výzkum odhalil další cenné nálezy

Letos probíhal archeologický průzkum v prostoru mezi sýpkou a areálem bývalé prelatury. „Zjistili jsme, že je nakonec všechno jinak, jak už to v archeologii bývá. Potřebovali jsme zjistit, zda chodba, která prochází pod dvorem prelatury a končí u sýpky, tak kam pokračuje, a zda navazuje na suterén královské kaple. Přišli jsme na to, že ne, a že směřuje na konvent a mění se v úzký kanál. Objevili jsme, že tam byly minimálně dva středověké domy, minimálně dvě stavební etapy, a také že výstavba jednoho z domů porušila starší pohřebiště. To pravděpodobně souvisí s počátkem pohřbívání kolem klášterního kostela, a zasahovalo až do prostoru před dnešní královskou kapli,“ popsala Marcela Waldmanová.

Cenné nálezy vydala i stará prelatura, kde vede výzkum architekt z NPÚ Zdeněk Chudárek: „Ty nálezy jsou fantastické. Objevili jsme část dispozice včetně zdiva jednoho z křídel opatského domu, který původně sloužil jako hostinský dům pro návštěvy opata. Našli jsme půdorysy tří místností s dveřními otvory. Dokonce v jedné místnosti jsou zachované fragmenty kamenných hlavic v oknech, které svým profilem odpovídají 13. století. V místnostech jsou dochované původní podlahy. Ty lze ovšem datovat až do 17. století.“

Ve staré prelatuře bude návštěvnické centrum. Novou prelaturu čekají opravy za 120 milionů korun. Celou částku pokryje dotace z Evropské unie. Vznikne tam také nová prohlídková trasa zaměřená na rod Metternichů.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio

Související