Daň z nemovitosti zaplaťte do konce května

19. květen 2021

Placení daně z nemovitých věcí - to je téma naši rozhlasové poradny. Co dělat, když někdo neobdržel do schránky patřičnou složenku? A existují u daně z nemovitých věcí nějaké úlevy v souvislosti s koronavirem? Odpovídá Michaela Hošťálková z plzeňské krajské pobočky Finančního úřadu.

Daň z nemovitých věcí je splatná do 31. května letošního roku, pokud nepřesahuje částku 5.000,- Kč. Pokud pětitisícovou hranici přesáhne, je splatná ve dvou stejných splátkách, a to do 31. května a do 30. listopadu. Je ale samozřejmě možné i vyšší daň zaplatit najednou.

Rozesílání složenek není zákonná povinnost Finanční správy, je to nadstandardní služba. Daňové složenky nejsou rozesílány všem poplatníkům. Neobdrží je ti, kteří mají datovou schránku, nebo jsou přihlášeni k platbě daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO nebo mají sjednanou službu zasílání informací k platbě daně z nemovitých věcí pomocí e-mailu.
Pokud tedy poplatník žádnou takovou službu nemá, pak může očekávat obálku s daňovou složenkou do 25. května. Pokud ani po tomto datu složenku v poštovní schránce lidé nenajdou, je dobré se obrátit na místně příslušné územní pracoviště finančního úřadu.

Koronavirová pandemie trochu zamíchala tradičními postupy při správě daně z nemovitých věcí. Problém s odlišnými částkami na daňové složence a v podaném daňovém přiznání může nastat ve chvíli, kdy poplatník podal daňové přiznání po zákonném termínu 31. ledna 2021. V letošním roce totiž bylo možné podat přiznání k dani z nemovitých věcí bez sankcí až do 1. dubna. Právě od února do poloviny dubna probíhá prověřování údajů z daňových přiznání a takzvané vyměření, kterým se vlastně stanoví výše daně na ten který rok.

Protože však poplatník mohl podat přiznání v tomto roce až po tomto vyměření finančním úřadem, a úřad tedy nevěděl, zda poplatník přiznání podá nebo ne, může právě nastat situace, kdy mu přijde složenka s částkou, která bude odlišná od té, kterou si poplatník vypočetl v daňovém přiznání. V takovém případě je na místě zaplatit částku uvedenou na daňovém přiznání, případně sdělenou platebním výměrem na daň z nemovitých věcí, protože při výpočtu částky na složence bylo vycházeno z jiných údajů – tedy těch, co měl správce daně k dispozici z minulých let, které byly odlišné od těch, které poplatník přiznal v daňovém přiznání, které právě podal později než je obvyklé.

Úlevy nejsou

U daně z nemovitých věcí žádné konkrétní úlevy až na možnost podat bez sankce později daňové přiznání v souvislosti s koronavirem přijaty nebyly. Tato daň je totiž stoprocentním příjmem rozpočtu obce, kde se konkrétní nemovitost nachází a Finanční správa ji přeposílá v pravidelných dávkách téměř ihned po zaplacení poplatníkem patřičné obci.

Pokud někdo nebude mít peníze na včasné zaplacení daně, měl by kontaktovat místně příslušné územní pracoviště a domluvit se na dalším postupu. U menších částek, tedy zhruba do 5.000,- Kč postačí obvykle při současné výši repo sazby stanovené Českou národní bankou a minimální výši úroku, která se dle daňového řádu předepisuje, uhradit daň bez sankce v podobě úroku z prodlení do 31. prosince 2021. Tato informace se týká většiny poplatníků daně z nemovitých věcí.

U vyšších částek je namístě požádat u svého správce daně o posečkání platby daně, v tomto případě je podání žádosti do 16. srpna osvobozeno od správního poplatku.

autor: Stanislav Jurík | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio