Dar Západočechů generálu Pattonovi - chodský kroj - se vrací z USA do Čech

20. květen 2005

Chodský kroj, který Západočeši věnovali po osvobození kraje v květnu 1945 americkému generálovi Georgi Pattonovi, se po 60 letech vrátil ze Spojených států zpět do Čech. Československé obci legionářské ho věnovali pozůstalí po tomto významném vojákovi. Vyslovili přitom přání, aby byl oděv umístěn v nějaké Pattonově výstavní síni v Česku. Kroj bude vystaven v Patton Memorial Plzeň - Památníku americké armády v Plzni.

I když ho dostal generál, kroj je dámský. Během studené války ho opatrovala jeho manželka Joanne, protože Patton zemřel ještě v roce 1945. Podle představitele muzea Zdeňka Roučky byli američtí vojáci, unavení po německém tažení, fascinováni nejen českými dívkami, které je vítaly, ale i jejich kroji. Místní proto jeden kroj Pattonovi věnovali jako výraz vděčnosti za osvobození. "Chtěli mu dát něco, co pro ně bylo velmi vzácné. Pro nás je to dneska spíš už jen etnografie," doplnil ředitel armádního historického ústavu Aleš Knížek.

Logo

Oděv byl vyroben jen pár let před koncem druhé světové války v obci Mrákov na Domažlicku. Je kompletní a původně nenošený; zda si ho zkoušela obléknout Pattonova manželka, není jisté. Podle Roučky si lidé budou moci kroj poprvé prohlédnout až za několik týdnů - nepodařilo se totiž ještě sehnat dámskou figurínu.

Pattonovo muzeum v Plzni bylo nejprve otevřeno jen na oslavy konce války mezi 5. a 8. květnem. Nyní již funguje každý den kromě pondělí. Je to první muzeum v České republice věnované americké armádě. Obsahuje ukázky zbraní, uniforem i předměty denní potřeby. Jsou tam cigarety po amerických vojácích, krabičky s tabákem, mýdla, gramodesky, konzervy, vybavení na baseball, dobové časopisy - celkem kolem tisíce věcí, které lidé z Plzně a okolí po dlouhá léta přechovávali ve svých domovech jako vzpomínku. Další předměty věnovala americká strana.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio