Dárců plazmy ubylo, důvodem je časová náročnost odběru

21. květen 2022 22:22, aktualizováno

Využití krevní plazmy je stále širší a ruku v ruce s tím po ní roste i poptávka. Jenže dárců moc nepřibývá. A to i navzdory tomu, že odběr plazmy je pro tělo šetrnější, než odběr krve.

Odběr plazmy je šetrnější, než odběr krve. Jenže také zabere víc času, samotný odběr asi hodinu. Třeba v Klatovech klesl počet odběrů mezi lety 2019 a 2021 zhruba o šest procent. „Máme pravidelné dárce, je ale vyšší poptávka, proto bychom uvítali další. V roce 2019 jsme měli 2 532 odběrů a v roce 2021 už jen 2 382, počet dárců tedy mírně klesá,“ uvedla vedoucí transfuzního oddělení Jana Zítková. Lidé se podle ní nemohou uvolnit z práce.

Dárci už mají na dobrém skutku závislost

40 odběrů už má za sebou třeba Michaela Bílková. „Přivedla mě k tomu máma, už mi to přijde úplně normální. Doslova závislost na dobrém skutku si vytvořil také pan Hovorka. „Strávený čas u odběru mi vůbec nevadí, popovídáme si tady. Vždy mezi odběry už mám pocit, že potřebuji zase nutně pustit žilou,“ smál se.

Krevní plazma je nenahraditelná pro výrobu některých léčiv. „Například pro výrobu imunoglobulinu pro pacienty, kteří mají nefunkční imunitní systém, těch v poslední době přibývá,“ vysvětlila Jana Zítková. Odběr je možné provést jednou za 14 dnů a tělo si po něm plazmu do dvou dnů doplní.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio