David Lukeš: Paraple dává svým klientům pocit, že můžou všechno

26. duben 2021

Páteř si poranil po skoku do vody v Hamrech na Šumavě. Během fotbalového turnaje se šel osvěžit do řeky. Na vozíku je 20 let. Posledních pět let je ředitelem Centra Paraple.

David se narodil v Ostrově. Chvíli žil v Karlových Varech a následně také v Hojsově Stráži. "Do Paraplete jsem přijel jako klient před dvaceti lety. Poté jsem byl jeho spolupracovníkem na dobrovolné bázi, následně jsem se dostal do správní rady a představenstva a posledních 5 let jsem ředitel,“ říká muž, který ač je kvadruplegik, tedy má částečně nehybné i horní končetiny, dokáže úspěšně řídit tuto organizaci s desítkami zaměstnanců a rozpočtem 60 milionů korun.

David Lukeš(vlevo) s moderátorem Michalem Jančaříkem

"Polovinu této částky si musíme sehnat sami. Hodně nám v tom pomáhá pořad Stardance v České televizi a samozřejmě obří angažmá pana Zdeňka Svĕráka, který je patronem Paraplete 25 let,“ dodává.

O Zdeňkovi Svěrákovi, o fungování rehabilitačně-socializačního zařízení pro vozíčkáře, souvisejících aktivitách, ale i o knížce "Ano, můžeme", která se zaobírá tématem sexu vozíčkářů, se můžete dozvědět více v rozhovoru, který moderuje Michal Jančařík.

autor: Michal Jančařík | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.