Dejte se na kvašení jablek jako autorka květinových kuchařek Jana Vlková

Kvašením jablek získáte dvouprocentní jablečný ocet, takže o něco slabší než se prodává v obchodech. Zároveň tak můžete zužitkovat druhořadá jablka a zbytky po moštování.

„Doporučuji lidem, aby si vykvasili jablečný ocet, o Vánocích se jim bude hodit na kapra na modro. Kvašení je báječná zábava, je krásné pozorovat, jak to ovoce pracuje. Výroba jablečného octa je jednodušší, než jsem si představovala,“ usmívá se autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková a vysvětluje, jak postupovat.

Které houby aktuálně rostou v parcích, které v lesích? Letošní podzimní houbařské žně si pochvaluje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň. Blíže se zaměřuje na lišku nálevkovitou, která se letos objevuje ve velkém množství. Kolik druhů lišek u nás vlastně roste a jsou všechny jedlé?

Pro chovatele psů a koček máme dobrou zprávu. Nepohodlné tvrdé plastové pooperační límce pro zvířata mají měkkou a přitom bezpečnou alternativu. O tom, jak měkké veterinární límce vznikly, vypráví Plzeňačka Veronika Cholinská. Jejich výhody vyjmenovává MVDr. František Zahrádka.

Chcete si namnožit denivky? Začátek podzimu je tou správnou dobou, kdy se do toho pustit. Jednodenní lilie, jak se těmto květinám také říká, si nejsnáze namnožíte vegetativně, oddělky. Pěstitel hlíznatých a cibulových květin Pavel Novák popisuje i další způsob, jak z denivek získat sazenice a přes zimu je pěstovat v nádobě doma za oknem. A čím venkovní denivky chránit před mrazem? Nejlépe listím z ořešáku.

Zveme např. na Výstavu hub 10. - 11. 10. v Plzni, na přednášku Historie velkých šelem nejen v Doupovských horách 14. 10. na zámku Valeč na Karlovarsku a na tradiční soutěž s následnou výstavou Nepomucká hnětýnka 14. - 22. 10. v Nepomuku.

Proč zčernala jádra vlašských ořechů? Jaký může být důvod předčasného opadu ještě nezralých ořechů? Co v létě způsobilo černé skvrny na listech ořešáku a opadání jak listů, tak plodů? Zahrádkářský instruktor Josef Vačkář v odpovědích na dotazy posluchačů mluví o antraknóze ořešáku a o vrtuli ořešákové.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.