Dělníci ze zadlužené ocelárny Pilsen Steel dál čekají na výzvu, kdy se mají vrátit do práce

Už skoro dva měsíce nechodí většina zaměstnanců hutí a kováren Pilsen Steel do práce. Tovrána ruského podnikatele Igora Šamise je zadlužená a nemá peníze na provoz. Podle insolvenčního rejstříku se firma dohodla s ruskou bankou Vněšekonombank, která má prý pomůže se splácením dluhů a rozjezdem výroby

Situace v plzeňských hutích a kovárnách Pilsen Steel je nejasná už několik měsíců. Firma se potýká s nedostatkem peněz, řeší stamilionové dluhy a posílá zaměstnance domů na nucené dovolené.

Pilsen Steel má přes 900 zaměstnanců, většina z nich už je skoro dva měsíce doma. Několik odstávek ve výrobě už bylo na jaře a těsně před letními prázdninami. Ta poslední začala 4. července.

Přestože firma nemá peníze na energie a provoz a dluží desítkám firem, mzdy zatím byť se zpožděním vyplácí. Lidé, kteří mohou počkat na peníze, tak většinou problém nemají a jsou doma, někteří se ale ocitají v nezáviděníhodné situaci, mají půjčky, hypotéky, dluhy a ti pak mají problém s termíny, hrozí jim sankce, penále.

Škoda  Plzeň


Připomeňme, co všechno se v minulých týdnech stalo. Věřitelé, kterým Pilsen Steel dluží se obrátili na soud, aby poslal firmu do úpadku nebo aby to nějak vyřešil. Insolvenční soud jmenoval 8. srpna předběžného insolvenčního správce, pražskou advokátní firmu Žižlavský, která měla během dvou týdnů dohlédnout na majetek oceláren a na mimosoudní vyrovnání.

Dluhy podle všeho uhrazeny nejsou, ale informace se těžko získávají. Jak konstatoval Lukáš Milota, který se kauzou zabývá, pověřený ředitel Pilsen Steel nebere telefon, šéf odborů je na dovolené, zaměstnanci se vesměs obávají cokoli říkat, aby to nikdo nepoužil proti nim, firma nechce vysílat žádné informace veřejnosti a zvednou-li někde telefon, odkáží tazatele na insolvenční rejstřík. „.. z rejstříku jsem se dozvěděl, že existuje návrh, aby se za dluhy zaručila ruská banka Vněšekonombank, která prý nechce aby šly ocelárny do úpadku... že bude dluhy platit, část ale až ve chvíli kdy se rozjede výroba“, říká Lukáš Milota.

Pokud se tak stane, může to být naděje pro 900 pracovníků. Lidé teď čekají na zprávu od vedoucích, kdy mohou nastoupit. Problém je také v tom, že do továrny neproudí voda a další energie a bez nich není možné vyrábět. Budou-li energie a materiál, pak se může rozjet výroba.... pak banka může zaplatit všechny dluhy.

O budoucnosti firmy rozhodne 14. září insolvenční soud. O situaci mají jednat také podnikové odbory s vedením Plzeňského kraje.

autor: lum
Spustit audio