Den integrovaného záchranného systému ovládl Klatovy

6. červen 2019 15:35

Erbenovo náměstí v Klatovech dnes se svojí technikou ovládli hasiči, policisté, zdravotníci, ale třeba i strážci Národního parku Šumava. Po třech letech se zde konal Den integrovaného záchranného systému.

Prozkoumat auto, se kterým jezdí technici z kriminální služby k případům, nechat si sejmout otisky prstů, sednout si za volant sanitky anebo velké hasičské cisterny. To vše  dnes zažily děti na Erbenově náměstí v Klatovech. Po třech letech se tam vrátil Den s integrovaným záchranným systémem, na kterém se ale pravidelně představují třeba i strážci parku, horská služba, armáda, Besip a spousty dalších záchranářů. Akce je zaměřená především na děti a kromě prohlídek moderní zásahové techniky na ně čekalo i hodně nevšedních zážitků.

Na Erbenově náměstí v Klatovech bylo dnes pěkně živo. A taky plno. Po třech letech se tam opět konal Den s integrovaným záchranným systémem

Děti si třeba vyzkoušely, jak rychle utéci ze zakouřené místnosti. „Děti se seznámí s tím, že když jsou v zakouřené místnosti, mají si sednout na bobek, protože kouř je teplý a drží se u stropu. Najdou tak snáz cestu ven. Poznají, kde je okno nebo dveře podle slunečního svitu,“ vysvětlil hasič Jaroslav Valdman. „Museli jsme pořád kašlat, ale podle rad jsme cestu našli,“ řekli školáci z Kolince.

V simulátoru dopravní nehody si zase děti vyzkoušely, jaké to je, když se při nehodě auto otáčí na střechu. Velkým lákadlem byla obrněná Tatra Titan „V republice jsou dva prototypy, je to odolná cisterna do extrémních podmínek, je tam pancéřovaná kabina a stojí asi 22 milionů,“ informoval hasič Jiří Nový. Kromě složek integrovaného záchranného systému byla na místě Armáda České republiky nebo Český červený kříž. Den s integrovaným záchranným systémem pravidelně přiláká tisíce lidí, v Klatovech se koná pravidelně každé tři roky, mezi tím je vždy v Sušici a v Horažďovicích.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio