Den Národního parku Šumava v Rokytě lákal nejen na letové ukázky dravců a sov

18. červenec 2022 11:20

Poznat Šumavu z různých pohledů mohli zájemci při dalším Dni Národního parku Šumava. Ten se konal v sobotu před informačním střediskem v Rokytě nedaleko Antýglu. 

Při celodenním naučném a zábavném programu se představili nejen odborníci ze správy chráněného území, ale také šumavští řemeslníci, zástupci spolků nebo místní obyvatelé, včetně těch zvířecích.

Divácky velmi atraktivním bodem programu Dne Národního parku Šumava v Rokytě byly letové ukázky dravců a sov. Nad hlavami návštěvníků se prolétl třeba i pro Šumavu typický puštík bělavý. Od šumavského zoologa Luďka Bufky se lidé mohli dozvědět třeba to, kolik žije na Šumavě vlků. „Můžeme mluvit zhruba o pěti smečkách. Dohromady to může být 20 jedinců v širším pojetí Šumavy včetně bavorské a rakouské strany,“ vysvětlil.

Jaké houby právě na Šumavě rostou?

Zájemci se mohli dozvědět také to, jaké teď na Šumavě rostou houby. Mykolog Luboš Zelený prozradil, že aktuálně nejvíc rostou lišky obecné, muchomůrka růžovka a ve vyšších polohách dominuje hřib smrkový.

Při Dni národního parku Šumava nechyběla ani hudební nebo divadelní vystoupení. Nesporně šumavskou píseň, jakousi neoficiální hymnu Na krásné Šumavě, zahrál Herbert Honnes. Své dovednosti předvedli také šumavští řemeslníci. Marie Bubeníková měla ve svém stánku šumavskou krajkou odrátované lahve, svícny a další předměty. Šumavský spisovatel Ondřej Fibich představil svou novou knihu Cesty k Šumavě.

Se svou prací seznámili turisty také strážci národního parku. Podle mluvčího šumavského národního parku Jana Dvořáka si měli návštěvníci z akce odnést alespoň to, že Národní park Šumava navštívili a ochrana přírody je velice důležitá.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková
Spustit audio