Den otevřených lesů ukázal veřejnosti, jak se v lese hospodaří a kdo v něm žije

20. červen 2022 19:14, aktualizováno

Zažít lesy jinak, než je běžné, mohli návštěvníci v sobotu při Dni otevřených lesů například v Zelenovském údolí na Domažlicku. Zábavně naučný program si užily převážně rodiny s dětmi.

Co pro nás znamenají lesy, proč je dobré se o ně starat? Na toto i mnoho dalších věcí souvisejících s lesem letos poprvé upozornila celostátní akce nazvaná Den otevřených lesů. Na zhruba 50 místech Česka ji v sobotu uspořádalo Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů. Projekt tak představil les pohledem vlastníků, kteří o něm vědí nejvíc.

Den otevřených lesů v Domažlických městských lesích

Akce veřejnosti měla ukázat příklady dobré praxe trvale udržitelného hospodaření v lese a zprostředkovat reálný zážitek. V Zelenovském údolí odstartoval Den otevřených lesů mysliveckou fanfárou. Návštěvníky zaujalo například předvádění tahání dřeva s koňským spřežením. „Klády, které koně tahají z lesa, mají kolem 400 kilo. Kobyla zvládne utáhnout až 600 kilo,“ vysvětlil Matouš Dufek z Pasečnice.

Na dalším stanovišti ukazovali lesníci dětem zvuky zvířat. Děti mohly také poznávat stopy jednotlivých lesních živočichů, druhy ryb, raků a sestavovaly různé skládačky. „Každoročně pořádáme takovouto akci pro děti. Takže jsme jen upravili termín a přizpůsobili jsme se celorepublikové akci Den otevřených lesů,“ sdělil ředitel společnosti Domažlické městské lesy Josef Forst.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio