Den pozemního vojska přilákal přes 50 tisíc diváků

27. červen 2022 21:08, aktualizováno

Na sobotní Den pozemního vojska Bahna 2022 v Brdech přijelo přes 50 tisíc diváků. Představilo se 250 kusů techniky, přehlídku zajistilo asi 800 převážně vojenských profesionálů.

Jedna z největších armádních přehlídek u nás na cvičišti Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku nabídla nejen výstavu vojenské techniky, ale také ukázky jejího nasazení při bojových akcích. Jedna z dynamických ukázek přiblížila boje v příhraničí v září 1938 a střety mezi německy a česky mluvícím obyvatelstvem na našem území.

Noční a ranní déšť celý areál Zadních Bahen rozbahnil, během dne se ale počasí umoudřilo. Hlavní ukázka přiblížila současnou vojenskou bojovou techniku. Díky výstřelům z tanků a houfnic tyto ukázky nikdo nepřeslechl. Davy diváků lemovaly zábrany kolem cvičiště, ze Šumavy přijel třeba Václav Bálek. „Akci si nikdy nenechám ujít,“ prozradil. Poprvé přijela paní Eva. „Jsem tu kvůli dětem, ty tanky milují, ale mě to také bavilo, určitě přijedeme zase,“ řekla.

Propagace i nábor

Podle velitele armádních pozemních sil Ladislava Junga jsou Bahna už tradiční akcí, zároveň i cvičením pro vojáky a z pohledu vojska také akcí náborovou. „Není nic lepšího, než vidět vojenský život v reálu,“ myslí si. Zájem o službu v armádě letos vzrostl. „Od agrese Ruska na Ukrajinu zájem o vstup do vojska, do aktivních záloh nebo na dobrovolné cvičení enormně vzrostl,“ potvrdil zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč.

„Chceme tuto možnost využít, abychom stihli do roku 2030 naplnit naše náborové cíle,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová, do 8 let tak chce přijmout 2 až 3 tisíce vojáků a doplnit aktivní zálohy. „Jsem potěšená, že i lidé, kteří dříve neměli ke zbraním ani k ničemu militárnímu vztah, tenhle přístup přehodnocují, je tu více mladých lidí než v minulých letech,“ shrnula.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio