Den ve vzduchu je tu! Už tento víkend bude v Plasích na obloze opět živo

26. duben 2019 14:00

Největší letecká show na západě Čech nabídne v sobotu a neděli vystoupení předních akrobatických skupin, vzdušných sil Armády České republiky, seskoky parašutistů, historické letouny i létající stroje budoucnosti nebo mistra světa Red Bull Air Race.

„V Plasích je to vždycky fajn akce. Člověk si hůř užije takové ty velké letecké dny na velkých letištích. Já osobně mám radši menší, spíš rodinné letecké dny, i když na Plasy to už dnes neplatí, protože Den ve vzduch je jedna z větších akcí v Čechách. Je to úžasně zorganizované a já už se moc těším,“ řekl mistr světa Red Bull Air Race, akrobatický pilot Martin Šonka.

A co všechno divákům v neděli zhruba v půl čtvrté Martin Šonka předvede. „Moje vystoupení, které budu předvádět trvá 12 minut. Je postavené na mojí soutěžní sestavě pro závody ve freestylu, což je disciplína akrobatického létání. Tam máme čtyři minuty na to předvést, co všechno s letadlem umíme. Tady mám 12 minut a můžu tím pádem přidat i prvky, které se do závodní sestavy nevejdou,“ popsal.

Hlavu vzhůru. Na obloze bude rozhodně na co se dívat

Program začne na letišti v Plasích v sobotu i v neděli v deset hodin dopoledne ukázkami zásahů policie a hasičů. V jedenáct hodin spustí svoje živé vysílání přímo z pódia z mobilního studia Český rozhlas Plzeň. Letecká část show pak začne v půl druhé a jako obvykle ji odstartují Gripeny, tedy stíhačky Armády České republiky.

Hosté našeho živého víkendového vysílání na Dni ve vzduchu:

Sobota
Richard Santus – pilot, milovník letadel a majitel letadla Tiger Moth
Petr Nachtman – velitel 4. obrněné divize Plzeň
Petr Bezděk – pilot a majitel letadla Beechraft
Petr Kopfstein – akrobatický pilot Red Bull Air Race

Neděle
Jan Rudzynskij – levé křídlo akrobatické skupiny The Flying Bulls Aerobatics Team
Karel Mařík – vedoucí letového provozu Aerokulubu Plasy
Daniel Švec – historik, který představí dobový stan letců RAF z 2. světové války
Martin Šonka – mistr světa Red Bull Air Race 2018

„Budeme mít dva Gripeny na průlet na začátku letového programu. Potom by měla Armáda České republiky ukázat JAS- 39 Gripen i v celé jeho kráse. Měl by tam být pilot na tak zvanou display ukázku, kdy by měl ukázat všechny možnosti stroje,“ uvedl organizátor Jiří Pěč.

Kromě toho armáda předvede i dva lehké bojové letouny L-159 Alca a záchranářský vrtulník W-3A Sokol. Nebude chybět i další velká atrakce- žena kráčející po křídle letícího letadla. K vidění budou i špičkoví skupinoví a sóloví letečtí akrobati, seskoky parašutistů, nový víceúčelový letoun české značky AVIA nebo průlety dopravního vrtulového letounu ATR 72 Českých aerolinií. A taky historická letadla. Mezi nimi replika letadla Gaundron z roku 1913.

„Zachytil jsem teď někde článek o tom letadle a hrozně se mi to líbilo, protože letadlo tam bylo popsáno jako trocha plátna, žbrlení a vrtule a ono to letí. Myslím, že to je popis letadla, který ten stroj krásně vystihuje,“ řekl Jiří Pěč.

Vyjeďte včas! Jinak hrozí kolony

Zároveň upozornil, že na Den ve vzduchu je dobré se vypravit včas, nejlépe už dopoledne. Obvykle se totiž před zahájením letecké části show tvoří kolony před odbočkou na pole, kde se parkuje.

Moje žena je bohyně!

Martin Šonka

Takhle vrací kompliment své ženě letec Martin Šonka. Že je bůh se od ženy dozvěděl, když zvítězil v Red Bull Air Race a stal se tak mistrem světa. Martin Šonka momentálně váží 84 kilogramů. Možná se zdá být drzé ptát se lidí na jejich váhu, jenže u pilota air race rozhoduje o výsledku každé kilo. A tak Martinovi nezbývá než se vážit dvakrát denně a mít krásně vyrýsovanou postavu, i když je vyznavačem tradiční české kuchyně.

„Pokladny i brány letiště otevíráme už v devět hodin dopoledne a v deset hodin už bude plné nebe letadel. Takže určitě bude na co koukat. Pro letošek jsme otevřeli nové parkovací plochy přímo v centru Plas na tak zvané Velké louce. Odtud je to na letiště hezkou procházkou 10 minut pěšky. Určitě to potom divákům zaručí, že po skončení nebudou stát v kolonách, ale můžou plynule odjet do svých domovů,“ vysvětlil Jiří Pěč.

V areálu letiště bude i autentický americký vojenský tábor z období druhé světové války a výjimečné bude i hudební vystoupení, o které se postará dobová nizozemská kapela.

autoři: Jana Kosová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio