Dění ve vozech MHD v Plzni budou snímat kamery, mají zvýšit bezpečnost

11. červenec 2017

Dopravní podniky ve spolupráci s vedením města vybaví postupně kamerami všechny autobusy, trolejbusy a tramvaje. Cílem projektu je ochránit cestující, řidiče a revizory.

Kamerový systém přijde zhruba na 20 milionů korun a do všech vozů MHD by měl být nainstalován během dvou až tří let. „Předpokládáme, že kamery budou mít zejména preventivní charakter a že se výrazně omezí počet případů napadení, kapsářství a výtržnictví,“ řekl primátor Plzně Martin Zrzavecký.

Podle dopravně-provozního ředitele Plzeňských městských dopravních podniků Jiřího Ptáčka přibylo útoků a incidentů v MHD.

„Dochází jak k poškozování vozidel, tak k napadání našich revizorů, řidičů a někdy i k potyčkám mezi cestujícími. Dohodli jsme se proto s městem, že postupně vozidla vybavíme vnitřním kamerovým systémem. Tyto kamery budou napojeny přímo na kamerový systém města, což znamená, že my nebudeme schopni a oprávněni se záznamy z kamer manipulovat. Jediným oprávněným bude Policie České republiky,“ vysvětlil Ptáček.

Záznamy bude zpracovávat jen policie a z kamerového systému města je dostane s maximálně půlhodinovým zpožděním. Do budoucna by měla být policie na systém napojena přímo.

Kamerový systém bude součástí projektu Smart City - tedy chytré město. V současnosti má za sebou zkušební provoz, postupně by měla začít instalace kamer. V každém voze MHD jich bude pět až osm.

autor: jik
Spustit audio