DEPO2015 letos nabídne zážitkové výstavy, více filmu i festival pro kutily

25. leden 2019 08:00

Kreativní zóna DEPO2015 chystá v novém roce interaktivní výstavy, festival BLIK BLIK nebo několik ozvěn filmových festivalů včetně Febiofestu. V Tržnici DEPO už 27. ledna proběhne Zabijačkový festival.

Výstavní prostory DEPO2015 budou od 25. ledna patřit interaktivní expozici Za barokem, v červnu ji vystřídá výstava umělců a pedagogů Mezinárodní organizace pro výchovu výtvarným uměním a v srpnu dostane prostor vzdělávací expozice Já, hrdina, věnovaná složkám integrovaného záchranného systému.

Oblíbený Festival světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK mimo jiné představí sedmimetrovou světelnou instalaci Měsíce -Museum of the Moon - od britského umělce Luka Jerrama.

Febiofest i festival komiksu

Nebudou chybět ani známé filmové festivaly Finále a Juniorfest. Po loňské úspěšné premiéře je doplní druhý ročník International Road Movie Festivalu.

„K němu se nově přidají březnové ozvěny festivalu Future Gate, zaměřeného na sci-fi a fantasy filmy, dubnové ozvěny Febiofestu a říjnové ozvěny německy mluvených filmů pražského festivalu Das Filmfest,“ prozradil programový ředitel DEPO2015 Tomáš Fridrich.

Kromě nových kinematografických akcí se uskuteční také první ročník festivalu komiksu, ilustrace a deskových a počítačových her Co.Con a svou premiéru v DEPO2015 bude mít 16. února swingová tančírna Electro SWING vol. XI přesunutá z KD Peklo.

Kulturní i kulinářské akce

Pokračovat bude také stálý provoz obchodů Tržnice DEPO od úterý do soboty spolu s tematickými trhy, které se pořádají každou poslední neděli v měsíci. Návštěvníci se mohou těšit na lednový Zabijačkový festival nebo únorový Masopust. Za jídlem se chodí do depa také na DEPO Street Food Market, ten se uskuteční třikrát – v březnu, květnu a říjnu.

V ročním programu kreativní zóny figurují také tradiční akce jako vyhlášení ankety Žebřík, Evropský den sousedů a česko-bavorské kulturní dny známé jako Treffpunkt, ty letos poprvé proběhnou v květnu.

Léto bude patřit baroknímu festivalu a přehlídce automobilů Skvosty s vůní benzínu. V září se pak po sobě vystřídají Mezinárodní Festival Divadlo a druhý ročník plzeňského Světa knihy.

Řemeslné dílny nově i pro děti

Centrum kreativního podnikání provozuje v DEPO2015 Sdílené dílny Makerspace, coworkingovou kancelář a znovu obnovený kreativní inkubátor pro začínající firmy.

Sdílené dílny Makerspace

Centrum letos plánuje kromě čtvrtého ročníku podzimní přehlídky Plzeň Design Week také první dubnový Maker Faire Plzeň. „Bavit se bude celá rodina. Tvůrci, kutilové a bastlíři vám v přátelské atmosféře představí všechny své vynálezy a prototypy,” komentuje Maker Faire ředitel František Švarc. Sdílené dílny zavádějí kromě pravidelných kurzů pro veřejnost i řemeslný kroužek pro děti.

autor: Michaela Svobodová | zdroj: DEPO2015
Spustit audio