Dešenice slaví 750. výročí. Obec během oslav spustí hodiny na gotické tvrzi

25. červenec 2022 19:42, aktualizováno

Párová akrobacie, středověká hudba, sokolníci, výstavy i pohádky. To je jen malá část z programu, který na víkend připravují Dešenice na Klatovsku. Obec si totiž letos připomíná 750. výročí první zmínky.

Šumava ve 13. století byla zřejmě oblastí s hustými lesy a divokou zvěří, nicméně už tehdy tam žili lidé a zakládali osady. Třeba Dešenice. První zmínka se dochovala z roku 1272. Nešlo přesně o zmínku o obci, ale v darovací listině kláštera premonstrátek v Chotěšově je jako svědek jmenován Rudiger z Dešenic. „Je to poměrně spolehlivá zpráva, takže můžeme směle těch 750 let oslavit,“ doplnila starostka Lenka Sýkorová.

Oslavy výročí obce začnou už v pátek

Oslavy 750 let obce jsou spojeny s Anenskou poutí. Start bude v pátek. Oslavy zahájí představení dětí v kulturním domě a vernisáž obrazů a řemeslné výstavy v prostoru bývalé sladovny. Na sobotu je připraven bohatý program. Konat se bude třeba pouťový jarmark na tvrzi. „Na co se opravdu těším a doufám, že to vyjde, je spuštění věžních hodin, protože se budou v rámci oslav vracet na dešenickou tvrz,“ sdělila Lenka Sýkorová. Na hodiny probíhala více než rok sbírka a vybralo se téměř 145 tisíc korun. Tato částka pokryla zhruba tři čtvrtě nákladů.

Turistům Dešenice nabízejí k vidění například gotickou tvrz, kde se nachází Muzeum šumavského pivovarnictví. V letošním roce je tam instalována také výstava, která mapuje historii obce. K vidění je i gotický kostel sv. Mikuláše, který se obec snaží postupně rekonstruovat. V okolí je také krásná příroda a naučná stezka.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio