Deset let nic a pak měla plzeňská čistírna odpadních vod dvě havárie za pár dní

9. prosinec 2020 17:00

Ve vodě z kanalizace, která směřuje do plzeňské čistírny odpadních vod, se již dvakrát po sobě objevily nebezpečné ropné látky. K haváriím došlo sice v různých dnech, ale ve stejnou hodinu.

Na ropnou havárii se přišlo 18. listopadu a poté 3. prosince na šnekové čerpací stanici. „Zaměstnanec cítil naftu, na hladině se objevily fleky ropných látek. Okamžitě zalarmoval dispečera. Uzavřeli jsme nátoky na usazovací nádrže, abychom zamezili nátoku ropných látek do biologické části čistírny,“ popsal dispečer plzeňské čistírny odpadních vod Marek Cvrk. Kdyby látky unikly do biologické části, mohlo by její znovunastartování trvat i tři týdny.

K úniku ropných látek do kanalizace došlo zhruba po 10 letech. Avšak rovnou dvakrát po sobě. Na obě havárie se přišlo kolem druhé hodiny odpolední. Policie pátrá po viníkovi, který ropnou havárii způsobil. Nyní se čeká na vyjádření hasičů a odboru životního prostředí.

Při první havárii uniklo do kanalizace 8 tisíc litrů škodlivé látky

Pod celou Plzní je zhruba 550 km kanalizačního potrubí. Samotná vodárna je díky svému kamerovému systému ve svém okolí schopná vysledovat původce znečištění. Kolik látek přiteklo do čistírny odpadních vod se přesně neví. „Když se při první havárii začal vylovovat sorpční materiál nasáklý touto látkou, tak toho bylo 8 tisíc litrů, tzn. objem jednoho fekálního vozu,“ vysvětlila mluvčí plzeňské vodárny Dana Veselá.

Čistírna odpadních vod v Plzni

Díky včasnému zásahu obsluhy čistírny odpadních vod nedošlo k žádnému poškození životního prostředí a řeky Berounky. „Pokud se do vody dostanou ropné látky, mohou na vodní organismy působit buď svou jedovatostí, toxicitou a nebo tím, jak se ve vodě chovají. Na povrchu vody vytvoří látky tenký film, který zamezuje okysličování vody,“ sdělil zástupce vedoucího laboratoře plzeňské pobočky Povodí Vltavy Michal Koželuh.

Ten, kdo do kanalizace vypouští nevhodné látky, může nést trestní odpovědnost. Do kanalizace nepatří oleje, barvy, ředidla, lepidla, kyseliny, zbytky léků ani hygienické potřeby.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio