Desítky lidí v Plzni-Radčicích diskutovaly o dostavbě západního okruhu

11. leden 2019 09:35

Stavba silnice, která propojí Bory a Skvrňany se Severním Předměstím a uleví od dopravy přetížené Karlovarské třídě, má začít letos na podzim.

Na otázky radčických v zaplněné zasedací místnosti obecního úřadu odpovídali náměstek plzeňského primátora Michal Vozobule, a také Martin Vít z vedení Správy a údržby silnic Plzeňského kraje, která je hlavním investorem západního okruhu. Poté, kdy hosté přítomným řekli základní informace o stavbě okruhu, začala diskuse, jejímž hlavním tématem bylo, jestli má nebo nemá vzniknout z okruhu sjezd do Radčic. 850 metrů dlouhá silnice má podle projektu začínat na Sylvánu a ústit na okraji Radčic.

Do diskuse se většinou zapojili současní nebo bývalí zastupitelé Radčic, bývalí starostové, ale i ostatní občané. Diskuse byla chvílemi hodně vyhrocená. Přišli jak odpůrci sjezdu, tak jeho příznivci. Odpůrcům vadí, že přivede auta do Radčic, sjezd nechce třeba Petra Vopelková, a to hlavně proto, že má malé dítě a bojí se, že sjezd ohrozí bezpečnost v obci.

Sjezd do Radčic naopak chce třeba Bohuslav Kohout: „Je to krok do budoucnosti a zvýší to obslužnost Radčic jako takových.“

Měli nebo neměli obyvatelé Radčic dost informací?

Náměstek plzeňského primátora pro dopravu a životní prostředí Michal Vozobule se po diskusi ptal, proč se o sjezdu diskutuje až teď, pár měsíců před začátkem stavby: „Proč předchozí vedení obce nějakým způsobem nereagovalo na to, že je tu po nějaké diskusi evidentně poptávka.“

Podle Zdeňka Jílka, který coby starosta stál donedávna v čele Radčic, lidé nejen informace měli, ale mohli se na případné nejasnosti i zeptat. Jenže nový starosta Rolando Arias to vidí jinak. Informace o sjezdu lidem prý chyběly. „Stále jsem byl přesvědčen, že obyvatelé Radčic sjezd jednoznačně chtějí. Teď jsme dělali kontaktní kampaň, při které jsme šli ode dveří ke dveřím, a když se nás u desátých dveří lidé ptali, zda ten sjezd bude či nebude a kudy povede, a že to vlastně nechtějí, tak nás to překvapilo,“ řekl Rolando Arias.

Stavba sjezdu by se mohla stát předmětem místního referenda. O jeho vyhlášení budou zastupitelé v Radčicích rozhodovat v pondělí 14. ledna. Jestli sjezd z okruhu do Radčic bude nebo nebude, ale ve finále rozhodne město Plzeň, které má stavbu za zhruba sto miliónů korun financovat. Vedení města zváží všechny okolnosti a všechna pro a proti. Rozhodnutí o sjezdu padne do března.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio

Související