Deska upozorní na dílo malíře Augustina Němejce

15. březen 2006

Je to právě 145 let, kdy se 15. března narodil významný malíř spjatý s plzeňským regionem - Augustin Němejc. K jeho nejznámějším dílům patří výtvarné pojetí opony Velkého divadla v Plzni. Další jeho dílo se mimo jiné nachází i v budově bývalé Zemské vyšší rolnické školy dr. Edvarda Beneše na Lochotíně, ovšem nesignované. Absolventi této zemědělské školy , kteří tu studovali rok po druhé světové válce, se rozhodli, že v den výročí, umístí u obrazu desku s upozorněním, že se jedná o dílo významného regionálního autora. Pořídili ji za peníze ze sbírky a o jejím umístění se poradili s památkáři.

Nyní ale bude deska připomínat Němejce studentům lékařské fakulty. Budova stojí u Karlovarské třídy naproti Procháskově ústavu aa jejím autorem je významný regionální architekt Hanuš Zápal. V souvislosti s Hanušem Zápalem stojí za připomínku, že v současné době v této budově končí rekonstrukce posluchárny, památkáři jsou spokojeni a uvažují o dalším návrhu bývalých studentů zemědělské školy: ti totiž přišli s nápadem, aby byl objekt prohlášen za kulturní památku. A památkářům se jejich nápad líbí. Dům je totiž opravdu architektonicky cenný a zaslouží se stát se památkou moderní architektury.

Logo

Augustin Němejc - rodák z Nepomuku - je pochován na Ústředním hřbitově v Plzni naproti kapli svatého Václava a poblíž Josefa Skupy či Karla Klostermanna . Jeho hrob se díky malířským atributům najde snadno. Více se o Němejcovi můžeme dozvědět v publikaci s názvem Augustin Němejc, malíř Plzně a Plzeňska, kterou vydala v roce 2000 NAVA a jejím autorem je nedávno zesnulý výtvarný teoretik a dlouholetý pracovník Západočeské galerie Jan Skolka. Existuje také publikace Jindřicha Čadíka nazvaná lakonicky Augustin Němejc.

autor: Petra Kosová
Spustit audio