Deskové hry už dávnou nejsou jen „Člověče, nezlob se“ a zábava pro děti

10. říjen 2022

Deskové hry dnes neznamenají pouze „Člověče, nezlob se“. Vybírat můžete z nepřeberného množství her podle počtu i věku hráčů, podle témat, herní strategie, doby hraní a podobně.

„Někdy od roku 1960 do roku 1990, kdy tady existoval jeden výrobce her, tak nás krmili záležitostmi, kde se hodilo kostkou, postoupilo se figurkou a něco to udělalo. Tyto doby už jsou dávno pryč. Dnes existuje spousta her, které člověka jakéhokoliv věku vtáhnou,“ říká Lukáš Vaníček, pořadatel Deskohraní.

„Hry, které dneska běžně vycházejí, rozhodně nejsou jen pro děti. Ta škála žánrů je obrovská. Jsou hry, které mají témata běžná a přístupná pro úplně běžného člověka, jako třeba cestování vlakem,“ popisuje Vaníček.

Deskohraní

Jde o akci, na které se budou pravidelně, každých 14 dnů setkávat milovníci deskových her všeho věku. „Bude se to odehrávat v Grafickém ateliéru v Knihovním centru U Vokolků. Možná to budete znát pod krycím jménem Příhrádek. Když jdete na zámek tak v těch nově opravených prostorách ve starobylých domečcích budeme jednou za dva týdny hrát a užívat si krásné odpoledne.“

Dorazit je možné ve větším počtu, nebo klidně sólo. A těšit se můžete nejenom na příjemně strávený čas. „I na to, co při deskových hrách chybí, a to je soupeř. Nebo někdo, kdo tu hru dokáže naučit, vysvětlit a pak si ji také zahrát,“ láká Lukáš Vaníček. Poprvé je možné Deskohraní navštívit 11. října od 16:30 minimálně do 18:30.

Pardubický festival deskových her letos proběhne v termínu od 26. do 27. listopadu v Domově her v ulici Teplého v Pardubicích. „Chceme pozvat všechny, kteří se chtějí nějakou hru naučit, zahrát si, vybrat a následně koupit, aby přišli, vyzkoušeli si je a naučili se mít hry rádi. Je to akce, která navazuje na poměrně oblíbený festival her a hraček. Hračky odpadly, zůstaly jen hry, ale myslím si, že zůstal ta lepší část,“ říká Lukáš Vaníček.

Spustit audio

Související