Děti a senioři společně „zlobí“ v plzeňském SeniorCentru

18. leden 2019 09:45

Děti a senioři pohromadě. Tomu se říká mezigenerační setkávání, které do praxe uvedlo plzeňské SeniorCentrum.

SeniorCentrum v Plzni má kapacitu 142 míst, 100 klientů žije v domově pro seniory, 42 pak v domově se zvláštním režimem. Jejich rodiny mnohdy nebydlí v Plzni, a tak na návštěvu nejezdí často. Kontakt s mladšími generacemi seniorům chybí, proto se SeniorCentrum rozhodlo provozovat dětskou skupinu, kam nyní dochází 8 dětí ve věku 2 až 6 let.

Senioři a děti mají pravidelné společné aktivity a prospívá to oběma stranám. Společně cvičí, pečou nebo tvoří. Děti se při společných činnostech zklidní a náhradní babičky a dědečkové zase díky nim trochu omládnou. „Dnes tvoříme koláže, děti ale pomáhají při vaření, pečení cukroví nebo zdobí perníčky. Společně cvičíme, házíme si s míčkem, zkrátka zlobíme. Ze začátku byl ostych z obou stran, při každém setkání je začátek rozpačitý, ale pak následuje velký úspěch. Děti se se seniory krásně zklidní,“ popsala aktivizační pracovnice Kateřina Milá.

To, že je společné hraní pro obě strany přínosné, potvrdila i jedna z klientek: „Dřív jsem byla hodně mezi dětmi, vnoučata a pravnoučata už mám velká, takže žádné takové miminko už nemám,“ popsala. A radost ze společných aktivit má i pan Jaroslav Trnka: „Když se nám podaří upoutat pozornost dětí, je to hezké.“

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio