Děti, hýbejte se! Výsledky testů dětské sportovní aktivity jsou alarmující

11. květen 2017

Místo fotbalového míče tablet, místo procházky auto. Děti se i vinou rodičů hýbou stále méně a méně. Podle dva roky starého průzkumu Českého olympijského výboru jsou dokonce děti v Plzeňském kraji absolutně nejhorší ze všech. Výrazně je to poznat už v mateřských školkách.

„Výsledky vycházejí z dlouhodobého testování pohybu 1P, které provádí Nadace sportující mládeže v mateřských školách v celém Plzeňském kraji. Statistika bohužel jasně dokazuje, že pohybová průprava se zhoršuje a podle dotazníků se děti hodinově hýbají mnohem méně. Bohužel za to můžou hodně rodiče, kteří na děti nemají čas,“ říká olympionik, bývalý reprezentant, triatlonista Přemysl Švarc.

Vztah dětí ke sportu ale ovlivňují nejen rodiče. Důležitá je i role učitelů v mateřských školkách. „My jsme zjistili, že to není o tom, zda je školka na periférii či ve městě, ale je to především o učiteli a o jeho vztahu ke sportu,“ uvedl Švarc.

Podle něj je důležité nerezignovat a o neradostných číslech mluvit. Konec konců, testování zručnosti dětí probíhá už 15 let. „Do školky dáváme po testování hodnocení, a když učitelky uvidí, že jejich třída je horší než například třída vedle, určitě v dospělých zafunguje soutěživost, ona se třeba zamyslí a změní to. Je to samozřejmě i o osnovách a změně v přístupu celé mateřské školy,“ vysvětlil Přemysl Švarc.

Dostatek pohybu nabízí už i některé mateřské školy

Jednou z možností, jak dítěti zajistit i v mateřské školce dostatek pohybu je vybrat specializované zařízení. Jedním z nich 54 mateřská školka v Plzni ve Staniční ulici. Podle její ředitelky Lenky Šlechtové školka nabízí dětem o polovinu větší dávku pohybu než běžné zařízení. Lední hokej, golf, plavání, to je jen část z aktivit, kterým se děti můžou věnovat. Určitou pomoc, ovšem nejen dětem, nabízí i samotné město Plzeň.

„My v té koncepci hovoříme o potřebě vypracování sportovní infrastruktury. A netýká se to jen hřišť na hokej, fotbal a podobně, ale jedná se například o hřiště na workoutové aktivity, které jsme třeba teď otevírali v Plzni-Křimicích. Myslím, že to je jedna z cest, kdy umožňujeme komukoliv ve volném prostranství se hýbat,“ vysvětlil radní pro sport a podnikání Petr Chvojka.

Další možností, jak motivovat děti k pohybu je například pořádání různých sportovních dní a olympiád. Jednou z takových akcí jsou i Sportovní hry mateřských škol. Již druhý ročník se uskuteční v úterý 16. května 2017 na Atletickém stadionu města Plzně a organizátoři předpokládají, že se jich zúčastní přibližně 500 dětí z 25 mateřských škol.

autoři: jnm , jik
Spustit audio