Děti i dospělí z Národopisného souboru Postřekov nacvičují na Chodské slavnosti

9. srpen 2017

Národopisný soubor Postřekov vznikl v roce 1933. Patří tak k nejstarším folklorním souborům v Česku. V současnosti vedle sebe působí soubor dětí i dospělých. Pravidelně se účastní různých festivalů, přehlídek a samozřejmě taky Chodských slavností.

Všichni členové souboru Postřekov se scházejí pravidelně každý rok na začátku srpna na soustředění u Babylonu nedaleko Domažlic, důvodem je secvičení programu právě na blížící se Chodské slavnosti. Trénování vystoupení vyžaduje soustředění a mnohdy i oprášení textů písní nebo kroků taneční choreografie.

Všichni členové souboru Postřekov se scházejí na soustředění, aby secvičili program na blížící se Chodské slavnosti

„Je tu krásně, ale trochu vedro, takže se tancuje ztuha. V rámci pásma na Chodské slavnosti mají děti nacvičený program, který je ale potřeba oživit, protože jsme se měsíc nesešli a děti hodně zapomněly. Výsledek musí hezky vypadat,“ řekla vedoucí Národopisného souboru Postřekov Jana Zuberová.

Bez dud by to nebyla ta správná muzika

Nedílnou součástí souboru jsou také muzikanti. Basa sice tvrdí muziku, ale co rozhodně nesmí ve správné chodské kapele chybět, jsou dudy. A na ty zde hraje Karolína: „Na dudy hraju celkem šest let, tady v souboru dva roky. Tento nástroj jsem si vybrala proto, že se mi líbilo, jak na něj na Chodských slavnostech hráli moji učitelé. Naučit se hrát na dudy je na začátku velmi těžké, ale časem se to naučíte. Dnes to už ani nevnímám, jde o to jen dobře pumpovat.“

Dětský soubor bude vystupovat na Chodských slavnostech v Domažlicích v sobotu 12. srpna v 12:30 na podiu u brány na náměstí, potom bude v 14:30 následovat tradiční Postřekovský okýnko, aneb letos „Křížem krážem Potřekovem s Masopustem“. Ve 23 hodin si soubor Postřekov připravil dudácké štandrle.

Chodské slavnosti a Svatovavřinecká pouť v Domažlicích se konají od 11. do 13. srpna a je to již 63. ročník.

autoři: mkl , jik
Spustit audio