Děti z 25. ZŠ v Plzni rozdělili výtěžek předvánoční sbírky dětskému domovu a útulkům pro opuštěné psy a týrané koně

12. leden 2012

Pomáhat slabým a potřebným patří mezi jeden z výchovných prvků na plzeňské 25. základní škole v Plzni. Děti celoročně sbírají staré pečivo pro týrané a opuštěné koně v Miřkově u Horšovského Týna a dlouholetou tradici má také finanční předvánoční sbírka, které se účastní spolu s dětmi také jejich rodiče a učitelé. V závěru loňského roku se jim podařilo vybrat téměř 13 tisíc korun.

Vedoucí útulku pro týrané a opuštěné koně v Miřkově u Horšovského Týna - Blanka Schröpferová měla z příspěvku dětí radost. Ještě více však pochválila jejich snahu při sběru starého pečiva, které je pro koně pamlskem, stejně jako jablka nebo mrkev. I ty se totiž občas vedle chleba v taškách objeví. Pro pytle si z Miřkova přijíždějí do Chválenické ulice každých 14 dnů.

Další část předvánoční sbírky poputuje do dětského domova Domino v Plzni. Podle slov vychovatelky Ivany Sekytové, budou prostředky použity o jarních prázdninách na ubytování a vleky při pobytu dětí v Kašperských Horách.


Svůj díl dostal také útulek pro opuštěné psy v Plzni na Borských polích. Radost neskrývala předsedkyně Ligy na ochranu zvířat Jana Kindlová. Jak konstatovala, finance budou použity pro nenadálé případy, třeba rychlého ošetření nejen jejich chovanců.


Myšlenku pomáhat druhým podporuje 25. základní škola v Plzni dlouhodobě a realizuje ji také v praxi. Možná i proto nemá podle ředitele školy Petra Pavla o žáky nouzi. Škola má sportovní, výtvarné a hudební zaměření, dětem nabízí na 30 zájmových kroužků apod.

autor: mkl
Spustit audio