Děti z Domažlicka nejsou na problémy samy. Pomáhá jim mobilní klub

24. květen 2021 20:55, aktualizováno

Už pět let pomáhá dětem ze sociálně vyloučených lokalit na Domažlicku mobilní Klub Uličník, který provozuje Diakonie Západ. Auto zajíždí několikrát týdně do Hostouně, Poběžovic a Bělé nad Radbuzou.

O pojízdné prodejně jste už asi někdy slyšeli, ale pojízdný volnočasový klub pro mládež? Velké auto s nápisem Klub Uličník můžete potkat na Domažlicku. Mobilní klub, který pomáhá dětem a mládeži, provozuje Diakonie západ. Při sportu nebo různých hrách se děti svěřují pracovníkům klubu se svými problémy, nebo si společně udělají úkoly. Automobil je přitom zařízený jako normální klubovna, je v něm všechno potřebné vybavení pro hraní a učení.

V zápalu hry se svěří s problémy

Už čtyři roky navštěvuje klub Lucka. „Doma bych se nudila a navíc Adéla mi může pomoct s úkoly,“ řekla. Koordinátorka klubu Adéla Praisová popsala vybavení pojízdného klubu: „Máme tady veškeré sportovní vybavení, skateboardy nebo míče. S dětmi chodíme na hřiště, když je hezké počasí, ale máme tady i deskové hry pro případ, že by bylo ošklivě.“

Klub je podle ní určený dětem od 6 do 20 let, ale průměrně se věk návštěvníků pohybuje kolem 13 let. „Dětem pomáháme se školou, ale řešíme s nimi i vztahové problémy nebo šikanu. Většinou se k tomu problému dobereme během her a aktivit, v zápalu hry se nám svěří,“ vysvětlila Praisová. Často se stává, že stálí klienti přivedou někoho ze svých kamarádů.

Stejný start pro všechny

„Naše služba je anonymní a děti mohou vystupovat pod přezdívkou. Chceme jim dát takovou šanci, jakou by měly, kdyby měly sociálně stabilní rodinu,“ uvedla Anika Stulíková, tisková mluvčí Diakonie západ. „Měly by mít stejnou startovací čáru jako děti z úplných rodin nebo sociálně silnějších rodin,“ myslí si.

Podle vedoucí klubů pro děti a mládež Renáty Faměrové je nyní potřeba vrátit se do stavu před pandemií. „Pokud by se nám to podařilo, chceme realizovat příměstské tábory. Ty jsme vloni pořádali poprvé a velmi se nám to osvědčilo, naši klienti tam mají větší prostor navázat důvěru s pracovníky,“ dodala.

„Mám radost, když za námi přijdou děti, které už klub nevyužívají, a řeknou nám, že se jim něco povedlo, že naše pomoc pro ně byla přínosná a že díky nám se někam posunuly,“ uzavřela Adéla Praisová.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio