Dětí z Kolince se kvůli přestavbě jejich mateřské školy ujaly mateřinky z Velhartic

4. červen 2018

Velhartice nabídly volnou třídu ve své mateřské školce; dokonce tam děti i svážejí svým školním autobusem. Rodiče tak nemusejí řešit, kdo by jim děti dva měsíce hlídal a jen je každé ráno na zastávce předají paní učitelce. 

„Děti zvládají cestu perfektně a jsou nadšené. Po cestě vyprávějí, zpívají a hlídají zatáčky,“ řekla učitelka Michaela Vokněrová.

Ve školce ve Velharticích má zhruba desítka dětí z Kolince k dispozici celou velkou třídu se vším, co k ní patří. Dojíždění i pobyt ve vedlejší obci berou všichni podle Michaely Vokněrové jako nové dobrodružství. Jediné co v MŠ nevyužívají, jsou lehátka na spaní. „Na oběd se vracíme zpět do Kolince. Děti, co jdou po obědě, odcházejí domů a děti, které zůstávají, spí už v Kolinci. Nejprve jsem se toho bála, teď musím říct, že je to pro nás pro všechny příjemná změna. Máme nové zážitky, poznali jsme nové kolegy i děti. Jsme spokojení a líbí se Nám tu,“ uvedla učitelka.

Díky grantu vznikne nová třída pro nejmenší

Zatímco si děti hrají, v jejich třídě se pracuje. „Městys Kolinec požádal o grant na výstavbu a rozšíření mateřské školy. Rozšíření se bude týkat zbourání staré stávající třídy, která byla pro deset polodenních dětí a vznikne nová třída pro dvacet celodenních dětí,“ vysvětlil starosta Kolince Pavel Princ.

Jen díky pomoci sousedních Velhartic nemusela desítka nejmenších dětí zůstat dva měsíce doma. A protože mezi obcemi nejezdí žádný spoj, nabídly Velhartice sousedům k dispozici i svůj školní autobus. „V současné době dovážíme děti z mateřské školy k Nám. Autobus do Velhartic přijíždí před osmou hodinou a pokračuje do Kolince, kde naloží děti a přiveze je sem. V poledne proběhne to samé,“ řekl starosta Velhartic Pavel Prostr.

Děti z Kolince budou jezdit do Velhartic do konce června, potom budou mít prázdniny.

autoři: en , jik
Spustit audio