Děti ze včelařského kroužku ve Stříbře se objeví v seriálu Včelaříci

28. srpen 2017

Mladí včelaři ze Stříbra na Tachovsku se objeví v seriálu. Jmenuje se Včelaříci a natáčel se ve včelařských kroužcích po celé České republice. Na internetu bude k vidění v češtině a angličtině. Cílem je přitáhnout ke včelaření co nejvíc dětí a mládeže.

V Česku je přes 200 kroužků zaměřených na včelařství. Oproti tomu jiné země dost zaostávají. Na Slovensku je jich 30 a v dalších zemích se dají spočítat na prstech jedné ruky. A protože jsou Češi v tomto oboru úspěšní, rozhodli se zorganizovat projekt Rojení.

„Je to projekt zaměřený na včelařskou mládež nejen v České republice, ale i v ostatních zemích. Česká republika patří k zemím, které mají v práci se včelařskou mládeží největší zkušenosti. To je i důvod proč jsme se rozhodli organizovat tuto aktivitu,“ řekl Jiří Cafourek ze spolku Včelí stráž.

Seriál chce ukázat začínajícím i zkušenějším včelařským kroužkům, jakou činností naplnit kroužek. A spektrum aktivit je skutečně pestré. Děti se zde nenaučí jen teoretické a praktické věci o včelařství, ale dozví se něco z botaniky, anatomie včel nebo ochrany přírody.

Včelaři ze Stříbra každý rok shánění nové členy

Poslední díl včelařského seriálu se natáčel ve Stříbře na Tachovsku. „V současnosti máme v kroužku přes 10 členů. S každým novým školním rokem se snažíme do kroužku získat nějaké nové členy. Co se týká filmových kamer, je to pro nás premiéra. Podobné natáčení jsme absolvovali jen s Českým rozhlasem, který navštívil náš kroužek několikrát,“ vysvětlil Matěj Brzica, který je vedoucím včelařského kroužku ve Stříbře.

Většinu dětí ke včelaření přivedl někdo z rodiny. Z počátečního strachu z bodnutí se vyklubala nejen láska k tomuto koníčku, ale i jistá znalost včelích zvyklostí. „Nejsložitější je naučit se předvídat, co včely udělají. Ony totiž nikdy nereagují, tak jak si přejete. Můžou se například vyrojit, umřít na hlad a další podobné věci,“ uvedl jeden z aktérů seriálu Jakub.

Na seriál Včelaříci se mohou zájemci podívat na Youtube kanálu, sociálních sítích a internetových stránkách Včelí stráže už letos na podzim.

autoři: kos , jik
Spustit audio