Dětské hřiště v Malesicích má nové zabezpečení proti vandalům

14. červenec 2020 09:35

Houpačky, průlezky a pískoviště na dětském hřišti v Malesicích u Plzně už není volně přístupné každému. Dostanou se tam jen lidé, kteří mají speciální čip. Důvodem je prevence před vandaly, kteří dlouhé měsíce vybavení dětského hřiště ničili.

„Dříve tu byly starší dřevěné plaňky, které bohužel lidi rozebrali a do plotu si vytvořili díru. První krok tedy byl, že jsme hřiště bytelněji oplotili. Druhým krokem je, že jsme pořídili docházkový systém, abychom měli pod kontrolou, kdo a v jakém čase na hřišti je,“ uvedl starosta Malesic Aleš Tolar zvolený za hnutí PRO Malesice a Dolní Vlkýš.

Vstupní bránu navíc chrání proti přelezení ostnatý drát. „Uznávám, že to moc hezké není, ale bez toho to bohužel nejde, protože pokud chceme, aby hřiště bylo uzavřené, je toto potřebný krok,“ doplnil Aleš Tolar s tím, že zabezpečení hřiště bylo nezbytné, protože během posledního zhruba roku a půl využívali hřiště ve větší míře nepřizpůsobiví lidé z okolí, kteří ničili zařízení. Kromě toho hřiště znečišťovali, pobývali tam dlouho do noci a rušili noční klid. „Kromě škod, které tito lidé způsobili, tak úplně odradili místní obyvatele, kteří měli obavy sem chodit. Situaci jsme proto museli nějakým způsobem začít řešit,“ doplnil starosta.

Na hřiště jsme pyšní, říká starosta Malesic

Dětské hřiště v Malesicích městský obvod vybudoval zhruba před devíti lety, každý rok se snaží jeho vybavení doplnit o nějaký zajímavý prvek. „Každý rok kupujeme nové atrakce, například loni jsme pořídili novou lanovku a nějaké dětské prvky. Další část hřiště je určená pro sportovce a dospělé, kteří tam chodí cvičit,“ popsal Aleš Tolar.

Nové zabezpečení hřiště vítá například pan Vladimír. „Schvaluji to, protože to, co dělají místní ze zámku je nehorázná věc. Lidi si tu chtějí užít s dětmi a oni to tu devastují. Zabezpečit hřiště je dobré rozhodnutí,“ ohodnotil.

Na druhou stranu bezpečnostní opatření na hřišti se nelíbí třeba paní Aleně, která si myslí, že je to zbytečné. Podle ní tam nechodí tolik lidí, aby místo muselo být zabezpečené čipem. Když někdo podle ní pojede například z Radobyčic s dětmi na kole nebo in-line bruslích už nebude možné, aby se na hřišti jen tak zastavil a vyjížďku si tím zpestřil.

O čip může požádat každý

Podle starosty Malesic Aleše Tolara čip dostane každý, kdo si o něj požádá. Čipy se vydávají na vratný zálohový poplatek 200 korun.

„Čipy se vydávají na úřadě městského obvodu v pracovní době. Počítáme s tím, že je budeme vydávat i na zavolání. Lidé se můžou ozvat a já jim čip přivezu na hřiště. Můžou je dostat také lidé, kteří sem jezdí třeba jen na návštěvu. Pokud ale při namátkové kontrole zjistíme, že se tu chová v rozporu s pravidly, čip mu na dálku deaktivujeme. Věříme, že toto je ta hrozba pro lidi, aby si tu začali počínat lépe než dosud,“ uzavřel Aleš Tolar.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio