Devět dní mimo školu. Ředitelská volna prodlouží dětem podzimní prázdniny

22. říjen 2021 16:13, aktualizováno

Zpomalit šíření covidu–19 ve školách by mělo pomoci prodloužení podzimních prázdnin. Některé školy v Plzni přistoupily k vyhlášení ředitelského volna na následující pondělí a úterý. Jednou z těchto škol je třeba 28. základní škola v Rodinné ulici.

Hygienici i zástupci některých krajů a měst doporučili školám vyhlásit ředitelské volno a prodloužit tím podzimní prázdniny. Toto opatření by mělo přispět ke zpomalení šíření nákazy koronaviru. Město Plzeň přímo nedalo svým 26 základním školám ohledně ředitelského volna žádnou instrukci a rozhodnutí nechalo na ředitelích.

28. základní škola v Rodinné ulici ředitelské volno na nadcházející pondělí a úterý vyhlásila. Záměrem je zpomalit šíření nákazy. Tento týden měla totiž škola v karanténě 16 tříd z 25. Reakce některých rodičů na vyhlášení ředitelského volna nebyly příliš pozitivní. Pracující rodiče mají problémy s hlídáním dětí.

Na škole nemá kdo učit

Většina učitelů na škole je již naočkovaná. I u nich se však nákaza koronaviru projevila. Ze 40 učitelů je devět pozitivních na koronavirus a dalších šest je v karanténě. „Aktuálně se nacházíme v nejhorším stavu, který zde za dva roky covidu byl. Nejsme schopni zajistit výuku prezenční ani hybridní,“ konstatovala ředitelka školy Pavla Jedličková.

Vzhledem k aktuální epidemické situaci vyhlašují na doporučení hlavní hygieničky ředitelská volna i další školy v kraji. Z Plzně je to například ještě 14. a 21. základní škola, Masarykova základní škola a Základní škola Plzeň-Újezd. Ze středních škol se pak nebudou příští týden učit například studenti v Horažďovicích, Oselcích nebo na gymnáziu v Klatovech.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio