Diabetolog: Propojení obezity a špatně kompenzované cukrovky zvyšuje riziko vážného průběhu covidu

12. listopad 2020

Za špatnou kompenzací cukrovky podle MUDr. Michala Krčmy často bývá, že diabetik se neřídí radami lékaře. Důsledkem je kromě jiného i skutečnost, že organismus takového pacienta se hůř vyrovnává s infekčními onemocněními.

„V léčbě diabetu 2. typu lékař sehrává zejména poradní roli. Vybírá léčbu, ale hlavní tíže dodržování režimových opatření, diety a v případě užívání inzulínu i správného odhadu dávky v závislosti na snědených sacharidech leží na pacientovi,“ říká MUDr. Michal Krčma, vedoucí lékař oddělení diabetologie a endokrinologie I. interní kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

14. listopad je od r.1991 Světovým dnem diabetu. Vyhlásily ho Světová zdravotnická organizace WHO a Mezinárodní diabetologická federace IDF. Datum bylo vybráno na paměť kanadského lékaře Fredericka Bantinga, spoluobjevitele inzulínu, který se 14. listopadu narodil. Objev uskutečněný začátkem 20. let minulého století byl převratnou událostí, poprvé v historii lidstva bylo možné úspěšně léčit smrtelnou nemoc.

Nejvíc rizikoví jsou neléčení nebo nedobře léčení diabetici s cukrovkou 2. typu a metabolickým syndromem. „Špatně kompenzovaní diabetici a diabetici s obezitou mají až čtyřikrát vyšší riziko horšího průběhu covidu než nediabetici. O něco lépe na tom jsou dobře kompenzovaní diabetici 2. typu, a ještě lépe ti, kteří mají přiměřenou váhu,“ doplňuje diabetolog.

Diabetici s cukrovkou 1. typu pravděpodobně nejsou tolik ohroženi

„Ještě nemáme dlouhodobé zkušenosti s covidem-19, ale zatím se ukazuje, že dobře kompenzovaný diabetik 1. typu bez obezity by měl mít riziko závažnějšího průběhu nemoci jen mírně zvýšené. Některé teorie, které jako spouštěč horšího průběhu vidí vyšší míru oxidačního stresu u obézních diabetiků 2. typu, by tomu nasvědčovaly,“ konstatuje lékař.

Podle dosavadních zkušeností těhotenská cukrovka není rizikovým faktorem

„Ví se, že samo těhotenství nezvyšuje riziko progrese zhoršení covidu do těžkých forem. Při těhotenské cukrovce rovnáme glykemii do úplné normy, srovnatelně se zdravou těhotnou. Takže nastávající maminka s těhotenskou cukrovkou by neměla mít zvýšené riziko těžkého průběhu covidu. Na druhou stranu těhotné diabetičky jsou někdy obézní a obezita to vyšší riziko nese. Je ale pravda, že těhotné bývají mladší a u lidí do 40 let jsou těžké průběhy covidu raritní. Nicméně také existují,“ přibližuje poznatky lékařů diabetolog Michal Krčma.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio