Dialyzační středisko ve FN v Plzni nabídne bezplatné vyšetření ledvin

9. březen 2011

Nechat si zdarma vyšetřit ledviny bude zítra možné ve Fakultní nemocnici v Plzni. Širokou veřejnost zve k návštěvě Dialyzační středisko v areálu bývalé Vojenské nemocnice, a to v rámci Světového dne ledvin. Cílem je rozšířit povědomí o závažnosti ledvinových onemocnění a upozornit na důležitost jejich včasného odhalení. Totiž, jak zjistila Jana Kosová, to, že ledviny nepracují jak mají, člověk sám na sobě nepozná.

Bezplatné vyšetření ledvin bude ve čtvrtek 10. března probíhat v Dialyzačním středisku v areálu bývalé Vojenské nemocnice od osmi do 17ti hodin.


Preventivní prohlídky jsou důležité. Když ledviny nepracují jak mají, může dojít až k jejich totálnímu selhání , navíc ruku v ruce s ním jdou i kardiovasculární nemoci. Když ledvina správně nefunguje, hromadí se v těle neodbourané soli a to vede k vysokému krevnímu tlaku. A naopak - hypertenze poškozuje ledviny. Pacienti, kteří dospějí až k dialýze často umírají právě na kardiovasculární choroby - například na infakrt.

Onemocnění ledvin postihuje až 10 procent populace. Na dialýze je v republice sedm až osm tisíc lidí a platí zde zhruba 20ti procentní úmrtnost. Šest až sedm tisíc lidí žije s transplatovanou ledvinou a jen v Plzni se transplantací uskuteční ročně asi 30.


A na podobné téma bude i dnešní pořad Co vás zajímá po 18. hodině. Hostem Jany Kosové bude doktor Jiří Klečka z Urologické kliniky Fakultní nemocnice. Ale nebude řeč jen o ledvinách. Také o prostatě, infekcích močových cest nebo o inkontinenci.

autor: kos
Spustit audio