Diecézní charita Plzeň zahájila adopce na dálku v Peru

2. prosinec 2009
Tento pořad

Diecézní charita Plzeň pořádá už od roku 2003 adopce na dálku. Prostřednictvím adoptivních rodičů tak podporuje stovky dětí z Bolívie a Paraquaye a snaží se jim zajistit lepší životní podmínky a vzdělání. Jak zjistila Martina Klímová u vedoucího projektu Adopce na dálku z Diecézní charity Plzeň - Pabla Chacóna Gila - v letošním roce se rozběhla také podpora dětí z Peru.

Děti pocházejí z rychle rostoucí periferie města Iquitos, kam je možné se dostat jen lodí nebo letadlem. Město je správním střediskem amazonské provincie Loreto a žije v něm asi 260.000 lidí. Malí Peruánci vytypovaní pro adopci na dálku žijí ve čtvrti, která se potýká s nedostatkem práce a vysokou kriminalitou. Jejich rodiny do města přišly za prací z různých částí pralesa. Většina populace přežívá díky mezinárodní pomoci a ze zdrojů získaných z džungle.

Cílem adopce na dálku podpořit vzdělání dětí z nejslabších sociálních vrstev dané země. Například do Bolívie charita odeslala v roce 2008 téměř 800.000 korun a podařilo se jí už zajistit adopci pro více než 200 bolivijských dětí. Paraquay takto zajistila adopci pro více než 60 dětí, a to z chudinských čtvrtí hlavního města Asunción. Výše ročního příspěvku je u adopce na dálku 7000 Kč.

Adopce na dálku

Peru charita zvolila proto, že už před dvěma lety tam po ničivém zemětřesení zajišťovala pomoc. Rodinám z oblasti Tantará, jež tehdy přišly o vše, pomáhali dobrovolníci se stavbou nových domů.

autor: mkl
Spustit audio