Dítě v zoo v Plzni kousl do ruky rys

16. duben 2018

Zhruba pětiletého chlapce záchranáři ošetřili a převezli ho na úrazovou ambulanci fakultní nemocnice. Podle zoologické zahrady dítě nebo jeho doprovod porušili návštěvní řád. Případem se zabývá i policie.

„Věc řešíme jako přestupek proti občanskému soužití, zjišťujeme, co přesně se v zoo stalo," uvedla policejní mluvčí Hana Rubášová. Podle mluvčího zoo Martina Vobruby dítě zranil rys červený v severoamerické části zahrady. „Při dodržování návštěvního řádu se nic podobného nemůže stát," zdůraznil Vobruba. Podrobnosti, jak přesně se incident stal, neuvedl.

Podle dostupných informací dítě pravděpodobně překonalo zábranu a dostalo se až k oplocení výběhu rysa, kde se chtělo zvířete dotknout. Policie se zřejmě bude zabývat i odpovědností dospělého doprovodu dítěte, který měl na chlapce dávat pozor. Zranění údajně nejsou vážná.

S návštěvníky, kteří nedodržují řád, má zoo opakovaně problémy. Nerespektují zejména zákazy krmení zvířat a také vstupují mimo vymezené prostory, kvůli fotografiím často pošlapou či zničí botanické expozice. „Častým problémem také je, že se někteří návštěvníci snaží pohladit si zvíře. Mnozí si neuvědomují, že jsou to často šelmy," uvedl Martin Vobruba.

Zřejmě kvůli nedodržení řádu pokousal loni v létě tříletou dívku vlk v olomoucké zoologické zahradě. Zvíře bylo za oplocením ve výběhu, dítě se zřejmě přiblížilo i přes varovné cedule až k hrazení.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio