Dítěti v době distanční výuky zachovejte podobný režim, jako když chodí do školy

13. říjen 2020

Čas na učení, čas na zábavu a čas na spaní, to je podle dětské lékařky Aleny Šebkové pro dítě optimální rozdělení dne.

„Jakmile dítěti příliš uvolníme režim, začínají problémy. Důležité je nenechávat děti ponocovat, měly by mít stanovenou dobu, kdy se učí a kdy odpočívají. Měli bychom se jim věnovat, zahrát si s nimi třeba Člověče, nezlob se,“ radí MUDr. Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů. 

Ven ano, sdružovat se v partě ne

„Nezakazovala bych dětem jít ven, i ve městě je hodně lokalit, kam se dá vyrazit do přírody. Je nutné, aby se děti hýbaly, nemohou pořád sedět doma a cpát se dobrotami. Když dítě půjde ven běhat se zdravým kamarádem, nic hrozného se nestane. Ale určitě bych nepořádala např. narozeninovou párty. V otázce sdružování buďme rozumní,“ říká dětská lékařka. 

Prevence onemocnění

Obecně podle MUDr. Aleny Šebkové platí, že nejlepší prevencí před jakýmkoli onemocněním je zdravý životní styl. Pohybovat se na čerstvém vzduchu, jíst dostatek ovoce a zeleniny, můžeme zkusit otužování. Nutností je dnes dodržování hygienických opatření, jako je mytí rukou a nošení roušek tam, kde to situace žádá. 

„Lze sáhnout i po vitamínových doplňcích, v rámci ochrany před covidem-19 se nejčastěji hovoří o vitamínu C, vitamínu D a z prvků o zinku. U vitamínu D bych byla opatrná, raději bych užívání dítětem konzultovala s jeho praktickým lékařem, protože hrozí předávkování,“ upozorňuje lékařka. 

Pokud dítě onemocní, v první řadě lékaři zatelefonujte

Jestliže se u dítěte objeví příznaky nějakého onemocnění, nejdřív lékaři zavolejte a až po domluvě s ním se příp. vydejte do ordinace. Také na preventivní prohlídku nebo očkování dítěte se objednávejte, prevenci ani očkování kvůli epidemii neodkládejte. „Rodiče to většinou respektují, za což jsme vděční, chrání tím sebe i nás,“ chválí zodpovědný přístup „svých rodičů“ MUDr. Alena Šebková. 

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio