Divadelní sezónu v Plzni opět otevře Průvod Vendelín, tentokrát v novém kabátě

31. srpen 2022

Kratší trasa a program čistě v režii Divadla Josefa Kajetána Tyla. Průvod Vendelín se koná 6. září a po dvouleté covidové přestávce bude jiný než dřív. Stejné zůstává výchozí místo, Mlýnská strouha v Plzni.

První Průvod Vendelín Plzní prošel v roce 2014 u příležitosti otevření Nového divadla a dal vzniknout novodobé plzeňské tradici. Vzhledem k přerušení vynucenému epidemií covidu se letos jedná o 7. ročník. Výhradně pod svá křídla ho přebírá DJKT, jehož ředitel Martin Otava původně s myšlenkou pořádat ve městě průvod divadelníků přišel.

„Motivoval mě průvod shakespearovských postav, které v Praze prezentovaly Národní divadlo a jeho repertoár. V Evropě je takový trend, že města otevírají kulturní sezónu nějakým průvodem, my jsme evropské město, tak proč ne i v Plzni,“ odkrývá svou inspiraci Martin Otava a zmiňuje také s průvody spojené lidové zvyky. Název průvodu připomíná Vendelína Budila, ředitele někdejšího Městského divadla v Plzni v letech 1902 – 1912.

Plzeňské divadlo ukáže průřez svým repertoárem

Letos se DJKT vrací k prvotnímu záměru a soustředí se na představení svých souborů. „Průvod vyjde 6. září v 16 hodin z Mlýnské strouhy a nepůjde až na náměstí Republiky, zastaví se u Velkého divadla. Tam od 16:30 chystáme ochutnávku našeho repertoáru pro nadcházející sezónu, půjde o tituly nové i stávající. Mohu uvést třeba ukázku z opery Prodaná nevěsta, operety Netopýr, muzikál předvede kus z novinky Kozí válka,“ vyjmenovává namátkou z programu ředitel divadla.

DJKT myslí také na nejmladší účastníky akce, připravilo pro ně Divadelní stezku, na jejímž konci děti dostanou jako odměnu drobné dárky. Zážitkem pro všechny jistě bude i samotné sledování průvodu umělců. V jeho čele pojede kočár s Vendelínem a jeho múzami. „Hned za Vendelínem jsem vždycky já, jdu za kočárem a nesu podobiznu Vendelína Budila stylizovanou podle jeho nejslavnější role Krále Leara. Busta tehdy v roce 2014 vznikla narychlo a je strašně těžká. Takže to největší břímě nese ředitel,“ směje se Martin Otava.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.