Divadelní sklady a dílny plzeňského DJKT prošly obnovou

4. říjen 2006

Zhruba rok a půl trvala rekonstrukce pláště Divadelních dílen v Kovářské ulici v Plzni; stavební práce sledovali pozorně i památkáři, protože se jedná o první - a zřejmě jedinou - budovu v zemi postavenou v roce 1924 speciálně pro účely dílen divadla. Kromě toho je jejich autorem nejvýznamnější regionální architekt Hanuš Zápal. Divadelní sklady v Plzni, jsou chráněnou kulturní památkou. Během zhruba pěti let prošla většina dílen rekonstrukcí, kopule budovy je zateplená, fasáda září novotou.

Podle slov ředitele Divadla Josefa Kajetána Tyla Jana Buriana, jsou divadelní sklady pozoruhodné tím, že vznikly ve zvláštní budově speciálně jako divadelní dílny. Svědčí to mimo jiné o tehdejším dobrém vztahu města k divadlu. Plzeňští radní koupili v roce 1910 bývalo strojovnu Škodových závodů a nechali tam zřídit divadelní sklady. Ty ale v roce 1922 vyhořely. Ještě téhož roku se začalo stavět nové skladiště. Dodneška slouží dílenským provozům divadla. Je zde umístěna truhlářská, zámečnická, čalounická a kloboučnická dílna, pánská i dámská krejčovna, malírna dekorací, sklad kostýmů a dekorací.

Logo

Náklady na vytvoření scény a kostýmů pro jednu inscenaci se pohybují od 50.000 do 350.000 korun, do některých inscenací se šije i stovka kostýmů. A jak uvedl vedoucí uměleckého a technického provozu Jaroslav Möller. Většina věcí se vyrábí v plzeňských dílnách, i když některé si DJKT nechá zhotovit i jinde, například ve filmových ateliérech na Barrandově.

Ve skladu je až 15.000 kusů nerůznějších součástí oblečení. Některé kostýmy jsou určeny i na půjčování veřejnosti. Jsou to zejména takové věci, o nichž si v divadle myslí, že už nebudou zapotřebí a lidi o ně mají zájem.

Logo

Divadlo J. K. Tyla má dvě scény. Velké divadlo, tehdy pod názvem Městské, bylo otevřeno 27. září 1902. Do té doby se hrálo ve staré budově z roku 1832, která stávala na rohu Riegrovy ulice a sadů Pětatřicátníků. Nyní už také volá po opravách. Poslední skončily v roce 1986. Další scénou je Komorní divadlo, které bylo přestavěno z původního kina v roce 1965. Nyní se uvažuje o jeho rekonstrukci. Ani rekonstrukce všech dílen ale ještě není kompletní. Bude se dodělávat postupně a jak řekl Jan Burian, vše záleží na finančních zdrojích.

autor: Petra Kosová
Spustit audio