Divadelního léto v Plzni nabídne detektivní komedii Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor zlý pes!

28. březen 2015

V režii Petra Svojtky se začíná připravovat už osmá inscenace festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem, který pravidelně oživuje dění v centru města. Kulisou pro hru Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor zlý pes! se tentokrát stane Proluka v Křižíkových sadech. Anglická detektivní klasika s Sherlockem Holmesem se tu odehraje na přelomu června a července.

Premiéra Psa baskervillského se uskuteční v neděli 28. června, inscenaci pak do 9. července čeká celkem 10 repríz. Od 12. do 18. července se v Proluce odehraje sedm představení komedie Carla Goldoniho Lhář s Romanem Zachem v titulní roli, která měla v loňském roce premiéru na scéně na náměstí Republiky.

Autory dramatizace Psa baskervillského A. C. Doyla jsou Jiří Janků a Petr Svojtka, který se také ujal režie. Stejný titul už realizovali s Divadelním sdružením CD 2002 Praha v roce 2002. Obsazení jednotlivých rolí se v současné době řeší.

Stejně jako v předchozích letech se v originální inscenaci pod širým nebem sejdou herci z plzeňských profesionálních souborů, ke kterým se připojí nejméně jeden herec či herečka zvučného jména z pražských divadel.

„Už od samého začátku, kdy jsem začal uvažovat o tom, že bychom přivedli na Divadelní léto hostujícího režiséra, chtěl jsem Petra Svojtku. Byl spoluzakladatelem kultovního divadla CD 94, které jsem jako student DAMU doslova hltal, a pak mě dvakrát režíroval v Plzni.", řekl umělecký ředitel Divadelního léta, režisér a herec Vilém Dubnička.

Taneční léto pod plzeňským nebem

Součástí festivalu bude už druhým rokem Taneční léto pod plzeňským nebem ve spolupráci s Tancem Praha. Nejprve se v Proluce 17. a 18. června představí pozoruhodný multižánrový projekt tanečnice Lenky Vacovské a zpěvačky Lenky Dusilové One step before the fall.

23. července se rovněž v Proluce odehraje premiéra tanečně pohybového představení NOs v režii Viléma Dubničky a choreografky Adély Laštovkové Stodolové, po které budou následovat dvě reprízy - 24. a 25. července. Inscenace pro 6 herců a tanečníků propojí pod otevřeným nebem klasickou činohru a tanec.

Vstupenky budou v prodeji od 1. dubna

Vstupenky na jednotlivá představení se začnou prodávat 1. 4. na portálu Plzeňská vstupenka. Do té doby mají přednostně možnost výběru vstupenek všichni, kdo si zakoupili vánoční dárkový voucher.

Víc informací najdete postupně na webu Divadelní léto pod plzeňským nebem.

Spustit audio