Divadlo Alfa v Plzni připravilo na závěr sezony premiéru detektivního příběhu Cirkus zlodějů

12. červen 2019 12:00

Poslední premiéra sezony v plzeňském Divadle Alfa je detektivka z cirkusového prostředí. Napínavá podívaná z cirkusové manéže je plná triků a vtipů, které v sobě spojují typickou poetiku Alfy se špičkovým loutkářským řemeslem. Jde o divadelní adaptaci knížky známého současného britského autora Williama Sutcliffa.

Představení je určeno pro děti od šesti let, ale pobaví i dospělé diváky. Příběh z cirkusového prostředí není v divadle Alfa novinkou. „Naše divadlo se vrací k cirkusu tradičně a to možná kvůli blízkosti obou žánrů. Loutkové divadlo a cirkus mají společnou nadsázku, smysl pro humor i ironii a satiru. Tomáš Dvořák je navíc milovník cirkusu a často ve svých představeních téma cirkusu obsazuje,“ poznamenal ředitel divadla Jakub Hora.

Režie se ujal umělecký šéf souboru Tomáš Dvořák. A ten je mistrem loutkových triků a vtipů! Cirkusové prostředí je pro jeho režijní um jako stvořené. A protože si přizval osvědčeného scénografa Ivana Nesvedu, je o loutkářská cirkusová kouzla postaráno. „V naší hře zůstává především hlavní motiv předlohy, tedy příběh, ve kterém děti musí odhalit zločinného principála Armina Kudlu, protože dospělí snadno podléhají jeho charismatu a květnatým řečem a výmluvám. Přímočaré dětské vidění se ale ošálit nedá,“ řekl Jakub Hora.

Padouch Borovský

Zločinného principála Armina Kudlu v novém detektivním příběhu hraje Petr Borovský, kterému je role jakoby ušitá na míru. Představitel Kudly se ale přirovnání na míru brání. Je to pro něj proti úkol, protože je prý hodný, věrný a téměř holubičí povaha. Borovský má rád improvizaci a prostor od režiséra a záporná postava nabízí škálu hereckých možností, které kladná postava nemá. „Člověk musí být hodný a pořád hodný, kdežto padouch, to je nádhera. No a potom cirkus. Ten já mám hrozně rád od dětství, protože má svou atmosféru a svou vůni,“ svěřil se Borovský.

Navíc v Plzni nemusí herci chodit pro cirkusovou inspiraci daleko. „My jsme před mnoha lety vyrazili s kolegy na pouť u sv. Jiří a tam pan Šimek provozoval svůj malý rodinný cirkus. Měli tam jednoho cvičeného hada a on sám tam byl klaunem, vrhačem nožů a tomahavků. Byla to rozhodně velká inspirace,“ potvrdil Petr Borovský.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio