Divadlo ve mně asi bylo. Zároveň jsem měl strach, že nemám talent, říká Martin Myšička

15. listopad 2017
Tandem

Martin Myšička se rozhovorům poměrně vyhýbá. Má k nim jistý ostych, protože složitě hledá míru nepřikrášlovat se a nedělat ze sebe někoho jiného, než ve skutečnosti je. Což se ale dá s ohledem k jeho povolání herce celkem pochopit. Jak se ke své profesi dostal? A co obnáší práce uměleckého šéfa Dejvického divadla?

Divadelní fajnšmekři chodí na Martina Myšičku do pražského Dejvického divadla, televizním divákům je jeho tvář známá ze seriálu Kosmo. A filmoví fanoušci ho mohou znát z Občanského průkazu nebo snímku Ztraceni v Mnichově. Sedmačtyřicetiletého herce přitom fascinovalo, jak svět funguje a z čeho se skládá, kvůli čemuž po maturitě nastoupil na obor jaderná fyzika. V průběhu studia si ale podal přihlášku také na DAMU. A povedlo se.

„Divadlo tam někde ve mně asi jako bylo. Ale zároveň velký strach nebo obava ‚vždyť já nejsem z té herecké rodiny, já přece nemám žádný talent, já to dělat nemůžu‘. Vyprávělo se u nás v rodině, že jsem měl dědu, kterého jsem bohužel nepoznal, zemřel dřív, než jsem se narodil. A to byl divadelní ochotník ve Staré Huti, velmi oblíbený pan Bureš. Tak je možné, že po něm jsem třeba zdědil nějakou chuť. Pravda je, že už v té první druhé třídě jsme si v rámci hodin českého jazyka vymysleli, že budeme přehrávat nějaké kapitoly z Kocoura Mikeše.“

V současnosti je Martin Myšička také uměleckým šéfem Dejvického divadla. Kvůli této pozici si dal osobní závazek, že bude více sledovat divadelní hry jako divák, aby získal větší přehled a mohl posoudit, kdo je pro divadlo nejvhodnější.

Martin Myšička, Jan Rosák

„Umělecký šéf, a to není jenom v Dejvickém divadle, to je v každém divadle, má za úkol řešit a má za to zodpovědnost, co se bude hrát, kdo to bude hrát, kdo bude režírovat, kdo nebude režírovat, kdo bude a nebude v souboru. Všechny tyhle věci, které se týkají obsahu toho, co provozujeme. A pak jsou takové i méně důležité věci jako v uvozovkách, spíš procesuální, jako kam pojedeme na zájezd, kam nepojedeme, na který festival ano, na který ne, nebo který soubor u nás hostoval, který ne. Vlastně ke všemu bych měl mít nějaký názor.“

Kdo byl v dětství hrdinou Martina Myšičky? A jaké se chystají novinky v Dejvickém divadle? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: Jan Rosák , redakce
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.